Makowiec na kruchym spodzie

5 (4 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożonarodzeniowe ciasto. Kieliszek rumu wspaniale je uperfumuje.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki tortowej
    250 g masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru
    8 g cukru waniliowego
    3 żółtka
    1 łyżka gęstej śmietany
    Masa makowa:
    1/2 kg maku niebieskiego
    3 szklanki mleka
    125 g masła
    1/2 szklanki miodu
    4 jajka rozmiar M
    6 łyżek cukru
    8 g cukru waniliowego
    1/2 szklanki orzechów włoskich posiekanych
    1/2 szklanki migdałów w słupkach
    1/2 szklanki rodzynek namoczonych w rumie lub soku pomarańczowym
    kieliszek rumu ( 50 ml)
    łyżka skórki pomarańczowej z syropu
    Polewa czekoladowa:
    3 łyżki kakao (dobrej jakości, ciemne)
    4 łyżki masła
    5 łyżek cukru pudru
    2 łyżki kremówki 30% lub tłustego mleka
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Makowiec

Makowiec na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Ciasto

    Żółtka łączymy z cukrem i cukrem waniliowym, ucieramy na kogel mogel. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę, siekamy nożem razem z zimnym masłem do konsystencji żwirku. Następnie łączymy obie masy, dodajemy łyżkę kwaśnej, gęstej śmietany. Wyrabiamy ciasto szybko, do połączenia składników. Zawijamy gotowe ciasto w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę.
  • o 2. Masa makowa

    Mleko wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy do gorącego mleka mak. Gotujemy go na małym ogniu do 30 minut. Następnie osączamy mak na gęstym sicie i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia trzy razy ( używamy sitko o drobnych oczkach). Masło ucieramy do białości, łączymy z żółtkami i cukrem, do momentu, aż cukier się rozpuści. Dodajemy przestudzony mak i bakalie. Wlewamy płynny miód i rum lub kilka kropli olejku pomarańczowego. Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli, na sztywno.
  • o 3. Makowiec

    Wyjmujemy ciasto z lodówki i wylepiamy nim blaszkę do pieczenia o rozmiarach 25x30 cm . Nakłuwamy widelcem dosyć gęsto. Masę makową delikatnie łączymy z pianą z białek i wykładamy na ciasto.

    Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 °C ( góra-dół bez termoobiegu) na 50 minut.
  • o 4. Ostudzone ciasto ozdabiamy polewą czekoladową.
  • p 5. Makowiec na kruchym cieście można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Z polewą czekoladową jest jednak bardzo smaczny. W świątecznym wydaniu można posypać polewę dodatkowo wiórkami kokosowymi lub złotymi kulkami -cukierkami. Akcenty bożonarodzeniowe nadają ciastu uroczysty wygląd, a nie wymagają dużego nakładu pracy.

    Mak możemy kupić już zmielony i użyć do ciasta. Ominiemy długi proces parzenia i mielenia. Przepis pochodzi z lat 30-tych ( od babci Kseni). W tamtych czasach nie było w sprzedaży maku mielonego. Uważajmy tylko, aby mak był świeży.

    Najważniejsze w makowcu na kruchym spodzie jest to, że ciasto jest wilgotne, pełne świątecznych aromatów i dominuje w nim masa makowa, czyli to co najsmaczniejsze w makowcu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować