Makowiec na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mak zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa, zalać gorącym mlekiem i gotować około 3 minut. Po tym czasie odstawić na około 2 godziny aby mleko się wchłonęło, a mak napęczniał. Następnie mak dokładnie odsączyć na gęstym sicie. Masło rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Jajka ubić z cukrem na puszystą i jasną masę, dodać olejek migdałowy i cały czas miksując dodawać po łyżce zmielonego maku. Do masy dodać miód, ostudzone masło, mąkę oraz bakalie. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy makowej i całość delikatnie wymieszać łyżką.
2.Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieść. 2/3 ciasta rozwałkować, a pozostałą cześć ciasta wstawić do zamrażalnika.Ciasto nakłuć widelcem i piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Na podpieczone ciasto wyłożyć masę makową i zetrzeć ciasto na tarce o dużych oczkach. Makowiec piec około 50 minut w temperaturze 175 C. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny do uzyskania gładkiej konsystencji i polukrować ciasto.
Komentarze