Makowiec na kruchym spodzie

4.5 (179 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszny makowiec na kruchym cieście z wilgotną masą makową z dodatkiem skórki pomarańczowej, rodzynek i miodu.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 500 g mąki
    250 g masła
    150 g cukru
    2 jaja
    2 łyżki śmietany
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    400 g maku
    2 jajka
    100 g cukru
    2 łyżki miodu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka skórki pomarańczowej
    1 łyżeczka skórki z cytryny
    1 łyżka rodzynek
    1 łyżka bułki tartej
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Kruche ciasto

Makowiec na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczenie makowca rozpoczynam od zrobienia masy makowej, ponieważ jest to dość czasochłonne. Mak zalewam wrzącą wodą(do pokrycia) i odstawiam na całą noc. Nastepnego dnia odsączam z nadmiaru wody i mielę dwukrotnie w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Jajka rozdzielam, żółtka, miod i cukier ubijam na jasny kolor. Dodaję proszek do pieczenia, rodzynki, skórkę z cytryny i pomaranczową oraz łyżkę buki tartej. Białka ubijam na sztywną pianę i ostrożnie dodaję do masy makowej. Całą masę delikatnie wymieszać.
    2. Przygotowanie ciasta: wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto, uformować kulę i dać na godzinę do lodówki. Foremkę do ciasta 25x35 wyłożyć papierem do pieczenia. 2/ 3 ciasta rozwałkować i wyłożyć na foremkę. Z reszty ciasta formowane będą wałeczki na wierzch maku, aby utworzyć kratkę na samym wierzchu ciasta.
    3. Masę makową wylać na wyłożone już ciasto, na mak układać kratkę pozostałego ciasta.
    Piec 1 godzinę w piekarniku 160°C . Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Masa makowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować