Świetnie sprawdzi się jako składnik przystawek czy koreczków, a nawet do obiadu czy kanapek. Jej przygotowanie jest dość pracochłonne, ale opłaca się. Papryczka jest pyszna!
Składniki:
1,5 - 2 kg papryki czereśniowej
320-350g słonego sera feta
Czosnek
Sól, pieprz
Papryka marynowana faszerowana fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Odcinamy czubek papryczek, delikatnie wycinamy gniazda i płuczemy pod ciepłą wodą. Następnie lekko obgotowujemy przez ok 5-7min. Paprykę odsączamy z wody i studzimy.
Ser rozdrabniamy widelcem na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem (serek należy przesolić, gdyż mało słony serek zginie w połączeniu z papryką), a następnie nadziewamy nim paprykę.
Z podanych składników zagotowujemy zalewę.
Do umytych i wyparzonych słoiczków wkładamy papryczki (szczelnie, ale delikatnie) i ząbek czosnku.
Zalewamy gotującą zalewą, słoiki mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Zostawiamy do wystygnięcia. Nie pasteryzujemy. Można jeść po 3-4 dniach.
Komentarze