Papryka marynowana faszerowana fetą

4.47 (160 ocen)

Świetnie sprawdzi się jako składnik przystawek czy koreczków, a nawet do obiadu czy kanapek. Jej przygotowanie jest dość pracochłonne, ale opłaca się. Papryczka jest pyszna!

Składniki:

  • 1,5 - 2 kg papryki czereśniowej
    320-350g słonego sera feta
    Czosnek
    Sól, pieprz

    Zalewa:
    6 szklanek wody
    1 szklanka octu 10%
    40dag cukru
    2 łyżki soli
Wystaw ocenę:

4.47 (160 ocen)

Papryka marynowana faszerowana fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odcinamy czubek papryczek, delikatnie wycinamy gniazda i płuczemy pod ciepłą wodą. Następnie lekko obgotowujemy przez ok 5-7min. Paprykę odsączamy z wody i studzimy.
    Ser rozdrabniamy widelcem na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem (serek należy przesolić, gdyż mało słony serek zginie w połączeniu z papryką), a następnie nadziewamy nim paprykę.
    Z podanych składników zagotowujemy zalewę.
    Do umytych i wyparzonych słoiczków wkładamy papryczki (szczelnie, ale delikatnie) i ząbek czosnku.
    Zalewamy gotującą zalewą, słoiki mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Zostawiamy do wystygnięcia. Nie pasteryzujemy. Można jeść po 3-4 dniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować