Do przygotowania tego dania możemy użyć świeżych jak i mrożonych grzybów, ale ze świeżych ma ten swój aromat i smakuje wyjątkowo zwłaszcza o tej porze gdy mamy dostęp do świeżych grzybków :)
60 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 2 osoby:
1 filet z kurczaka pokrojony w kostkę
1/2 główki cebuli
kilka świeżych grzybów: podgrzybki, kurki, prawdziwki
sól, pieprz
2 płaskie łyżeczki domowego lub kupnego warzywka
35 g masła
1 i 1/2 szkl bulionu drobiowego
4 łyżki śmietany 30 %
1 płaska łyżka mąki pszennej
1-2 ząbki czosnku
ewentualnie odrobina mąki ziemniaczanej
natka pietruszki
Kurczak w sosie ze świeżych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle, następnie dodajemy czosnek, dwie minuty przesmażamy i dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki grzyby (kurek nie kroimy) oraz pierś z kurczaka, solimy i pieprzymy całość.
2. Po przesmażeniu oprószamy całość mąką i chwilkę jeszcze smażymy. Następnie przekładamy całość do garnka z gotującym się bulionem z warzywkiem.
3. Pod koniec gotowania kiedy grzyby są miękkie, dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką (wcześniej oczywiście ją hartujemy czyli, dolewamy trochę gorącego płynu z garnka, mieszamy i wlewamy) Sprawdzamy smak, ewentualnie solimy jeszcze i pieprzymy i gotujemy do zgęstnienia sosu. Jeśli nadal gęstość nam nie odpowiada dodajemy jeszcze odrobinę maki ziemniaczanej rozmieszanej w zimnej wodzie.
Gotowy sos podajemy z ziemniaczkami, posypany natka pietruszki. Smacznego!
Komentarze