Kurczak W Sosie Ze Świeżych Grzybów

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Do przygotowania tego dania możemy użyć świeżych jak i mrożonych grzybów, ale ze świeżych ma ten swój aromat i smakuje wyjątkowo zwłaszcza o tej porze gdy mamy dostęp do świeżych grzybków :)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 2 osoby:
    1 filet z kurczaka pokrojony w kostkę
    1/2 główki cebuli
    kilka świeżych grzybów: podgrzybki, kurki, prawdziwki
    sól, pieprz
    2 płaskie łyżeczki domowego lub kupnego warzywka
    35 g masła
    1 i 1/2 szkl bulionu drobiowego
    4 łyżki śmietany 30 %
    1 płaska łyżka mąki pszennej
    1-2 ząbki czosnku
    ewentualnie odrobina mąki ziemniaczanej
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Kurczak w sosie ze świeżych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle, następnie dodajemy czosnek, dwie minuty przesmażamy i dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki grzyby (kurek nie kroimy) oraz pierś z kurczaka, solimy i pieprzymy całość.
    2. Po przesmażeniu oprószamy całość mąką i chwilkę jeszcze smażymy. Następnie przekładamy całość do garnka z gotującym się bulionem z warzywkiem.
    3. Pod koniec gotowania kiedy grzyby są miękkie, dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką (wcześniej oczywiście ją hartujemy czyli, dolewamy trochę gorącego płynu z garnka, mieszamy i wlewamy) Sprawdzamy smak, ewentualnie solimy jeszcze i pieprzymy i gotujemy do zgęstnienia sosu. Jeśli nadal gęstość nam nie odpowiada dodajemy jeszcze odrobinę maki ziemniaczanej rozmieszanej w zimnej wodzie.
    Gotowy sos podajemy z ziemniaczkami, posypany natka pietruszki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Grzyby Kurczak Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować