SOS ZE ŚWIEŻYCH GRZYBÓW ZE ŚMIETANĄ

4.5 (153 ocen)

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Aromatyczny sos ze świeżych podgrzybków - szybki i pyszny sos do obiadu. ;)

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 dag małych podgrzybków,
    woda,
    liść laurowy,
    2 ziarna ziela angielskiego,
    sól,
    pieprz świeżo mielony,
    odrobina tymianku,
    3 łyżeczki śmietany,
    płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos grzybowy

Sos ze świeżych grzybów ze śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyszczam, kroję na połówki, opłukuję i osuszam na ręczniku papierowym. Zalewam wodę, zagotowuję, odcedzam.
    Grzyby wkładam z powrotem do garnka, zalewam wodą (dodaję tyle, aby je zakryło), wkładam liść laurowy, ziele angielskie i wsypuję przyprawy. Zagotowuję. Gotuję pod przykryciem na małym ogniu 30 minut.
    Śmietanę łączę z odrobiną wywaru z grzybów i mąką, wlewam do sosu, szybko mieszam.
    Sos jeszcze przez chwilę trzymam na ogniu (aż zgęstnieje), w razie potrzeby doprawiam do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Podgrzybki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować