Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
2 małe pory
3 łyżki klarowanego masła
2 ząbki czosnku
Słodka papryka
Czosnek granulowany
Kardamon
Kurkuma
Sok z połowy cytryny
Sól
Pieprz
Kurczak i pory - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso osuszam papierowym ręcznikiem, posypuję odrobiną soli, pieprzem, słodką papryką, czosnkiem, kardamonem i kurkumą. Odstawiam na chwilę.
Pory myję, kroję na krążki, układam na dnie naczynia do zapiekania. Siekam drobno czosnek,dodaję do porów, solę warzywa.
2.Na porach układam kurczaka, polewam sokiem z cytryny, dodaję masło klarowane. Piekę mięso przez 40 minut w 180 stopniach. Podaję z ryżem i surówką.
Komentarze