Krem z pory i soczewicy

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Moje dzieci uwielbiają zupy kremy. Przepis powstał spontanicznie, nie chciałam dodawać ziemniaka do zagęszczenia więc postawiłam na soczewice i to był strzał w 10.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 pory
    1 cebula
    0,5 szkl. soczewicy czerwonej
    1 litr rosołu (ewentualnie wody)
    sól, pieprz
    100 ml śmietanki lub jogurtu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem z pory i soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule i por (białe części) kroimy, wrzucamy na rozgrzane masło klarowane. Podsmażamy ok. 5 minut i dodajemy przepłukaną soczewicę. Całość zalewamy rosołem lub wodą i gotujemy ok. 20 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy na gładki krem i dodajemy śmietankę lub jogurt (oczywiście można pominąć).

Porady

Można podawać z grzankami lub ugotowanymi ziemniaczkami pokrojonymi w kostkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Por Soczewica

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować