Pory zapiekane pod beszamelem

  • wyświetlono: 5927 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Do końca nie wiem, co w tym daniu gra pierwsze skrzypce. Por czy beszamel? Uwielbiam obydwa składniki, a to danie chodziło za mną od dawna. Świetnie nadaje się na lekką kolację jak i niewymagający dużego nakładu pracy obiad.

jacekwkuchni
  • 30min

Składniki

- 1 por
- 10dag sera żółtego
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- gałka muszkatołowa
- sól

Sposób przygotowania przepisu:

Pory zapiekane pod beszamelem

  • 1. Korzeń pora dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Wrzucamy go do gotującej się osolonej wody i gotujemy przez ok. 5 minut, aby zmiękł. Kroimy pora na pół i układamy w naczyniu żaroodpornym.
  • 2. W garnku roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i energicznie mieszając łączymy składniki. Nie przestając mieszać, powoli wlewamy mleko. Doprawiamy gałką muszkatołową oraz solą i doprowadzamy do zgęstnienia beszamelu. Polewamy nim pory i całość posypujemy startym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C, ustawionym na grzanie od góry przez ok. 20 minut.

Porady

Pory dodatkowo owinąć można plastrami boczku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakibeszamelpory

Komentarze

Podobne przepisy

image-18va16d

Dodane przez: Konto nieaktywne

BAKŁAŻAN ZAPIEKANY POD CZOSNKOWYM BESZAMELEM

Zapiekanka z bakłażana, cukinii...

NALEŚNIKI ZAPIEKANE POD BESZAMELEM

Dodane przez: Grazia0310

NALEŚNIKI ZAPIEKANE POD BESZAMELEM

Smaku tej zapiekanki nie da się...

cannelloni

Dodane przez: Kasja1986

zapiekane cannelloni z sosem bolońskim pod...

Pyszna zapiekanka z cannelloni...

zapiekane udka pod beszamelem

Dodane przez: Magda_Z

Cebulowo paprykowe udka zapiekane pod beszamelem

Pyszna propozycja obiadowa, bardzo...

Kalafior faszerowany mięsem zapiekany pod serowym beszamelem

Dodane przez: Joanna Kryla

Kalafior faszerowany mięsem zapiekany pod...

Pomysł zaczerpnęłam z popularnego...

image-18l25od

Dodane przez: natalia2004

schab pod beszamelem

Pyszne i sycące danie według Pascala...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE