Udka pieczone ze śliwkami

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Idealne na niedzielny obiad!

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka ( mogą być ćwiartki, albo podudzia)
    16 śliwek węgierek
    1 czerwona cebula
    3 ząbki czosnku
    1 pełna łyżka oleju
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    Pół łyżeczki ostrej papryki
    Szczypta kurkumy
    Duża szczypta suszonego majeranku
    Pół łyżeczki czosnku granulowanego
    Świeżo zmielony pieprz
    Sól

    Do podania:
    ryż, surówka z pora i marchewki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania z kurczaka

Udka pieczone ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Olej łączę ze wszystkimi przyprawami, nacieram marynatą udka i przekładam je do zamykanego pojemnika- albo od razu do brytfanki.
    Cebulę obieram, kroję w piórka, czosnek obieram, śliwki przekrajam na połówki, usuwam pestki. Owoce, cebulę i czosnek dokładam do udek, zostawiam na noc w lodówce.
    Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni (termoobieg), piekę udka przez 40 minut pod przykryciem, następnie zdejmuję pokrywkę, zmniejszam moc na 180 stopni i dopiekam je 20 minut. W trakcie pieczenia warto kilka razy polać mięso sosem, spod pieczenia.
    Udka podaję z ryżem i surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Udka z kurczaka Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować