Pory duszone na maśle

4.47 (145 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób

Duszone pory są lekko słodkawe i delikatne w smaku, więc doskonale sprawdzą się jako dodatek do mięsa, a nawet ryby. Taką wersję pora polubią nawet dzieci! Ja pory duszę na maśle, ponieważ uwielbiam ten charakterystyczny posmak, który wzbogacam odrobiną gałki muszkatołowej oraz koperkiem.

  • 20 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • (około 3 porcje)
    2 pory (średnie)
    2 łyżki masła klarowanego
    50 ml wody/bulionu
    2 szczypty gałki muszkatołowej
    sól, pieprz
    Opcjonalnie:
    koperek
Wystaw ocenę:

4.47 (145 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Pory duszone na maśle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pory należy umyć, osuszyć, a następnie pokroić w talarki oraz przełożyć na patelnię z roztopionym masłem.
    Smażyć (mieszając) przez około minuty, aby każdy kawałeczek pora pokrył się masłem.
    Wlać wodę/bulion.
    Pory dusić pod przykryciem do miękkości i do momentu aż woda całkowicie odparuje.
    Całość na końcu doprawić gałką muszkatołową oraz solą z pieprzem i opcjonalnie wymieszać z koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Por

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować