Kukurydziane placuszki z jagodami

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Bezglutenowe placki z jagodami mrożonymi. Szybko się je robi, można je zabrać do szkoły, albo do pracy. Wiadomo najlepsze są ciepłe. Trochę wspomnień lata na talerzu. Jagody sama zbierałam, i jeszcze bardziej doceniam ich smak.

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
    4 jajka
    2 dkg drożdży
    1 łyżka cukru trzcinowego
    250 ml mleka
    250 g jogurtu greckiego
    szczypta soli
    3/4 szklanki jagód mrożonych
    olej rzepakowy
    cukier puder po posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Kukurydziane placuszki z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przekładam drożdże, dodaję dwie łyżki mąki i mleka letniego tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, dodaję szczyptę cukru. Odstawiam na 30 minut. Do zaczynu wsypuję resztę maki, wlewam resztę mleka letniego, jogurt grecki, cukier, sól, zarabiam mikserem i odstawiam na 40 minut aż ciasto podwoi swoją objętość. Do wyrośniętego ciasta dodaję jagody zamrożone. Nie rozmrażam ich wcześniej bo puszczą sok.Ciasto mieszam. Na patelni rozgrzewam olej i nakładam łyżką ciasto. Smażę z dwóch stron na wolnym ogniu aż będą rumiane. Podaję z jogurtem, jagodami i cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Jogurt Kukurydza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować