kukurydziane placuszki

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybki pomysł na śniadanie, podwieczorek czy też lekką kolację. Świetnie sprawdzą się z owocami, nutellą, powidłami czy cukrem pudrem.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
    1 szklanka mleka
    2-3 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (można zastąpić sodą oczyszczoną)
    1/2 łyżeczki cynamonu (niekoniecznie)
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Naleśniki

Kukurydziane placuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól oraz cynamon. Dokładnie wszystko mieszamy i dolewamy mleko. Całość ponownie mieszamy. Ciasto powinno wyjść gęstsze niż naleśnikowe. Patelnię smarujemy lekko tłuszczem i na rozgrzaną nakładamy łyżką małe porcje ciasta. Smażymy z obydwóch stron po 1-2 min. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować