Krucho-drożdżowe pierożki z grzybami

4.46 (175 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Właśnie trwa sezon na grzyby, ludzi to opętało grzybowe szaleństwo, wynoszą grzyby koszami z lasu, a ja tak skromnie, kilka grzybków tak do zjedzenia, kilka do zamrożenia i wystarczy. A jak jest u Was? Lubicie? Zbieracie? Jeśli tak to polecam Wam pyszne pierożki do przygotowania, mogą być na przekąskę czy nawet na obiad. Zapraszam :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    4 dag świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    około pół szklanki ciepłego mleka
    1 jajko
    5 dag masła lub margaryny
    2 łyżki oleju

    Nadzienie:
    50 dag leśnych grzybów ( u mnie czerwone kozaki )
    1 duża cebula
    sól do smaku
    1 łyżka masła
    pieprz czarny mielony do smaku
    kminek mielony według uznania

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    masło do posmarowania blaszek
Wystaw ocenę:

4.46 (175 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Przystawki Przekąski

Krucho-drożdżowe pierożki z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem, jajkiem i olejem. Do mąki dodajemy masło i sól, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, dodajemy roztarte drożdże i zagniatamy ciasto dolewając w razie potrzeby ciepłe mleko, ja wlałam pół szklanki. Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby wyrosło.
  • 2. Nadzienie: Grzyby oczyszczamy, myjemy, dokładnie osuszamy i kroimy w małą kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i chwilę przesmażamy, następnie dodajemy grzyby i dusimy do miękkości i odparowania całego płynu ( grzyby puszczą trochę wody ), na koniec przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Nadzienie studzimy.
  • 3. Formowanie pierogów: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykrawamy krążki o średnicy około 9 cm, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi formując pierogi. Pierogi układamy na blasze posmarowanej masłem, układając należy zachować odstępy ponieważ trochę urosną.
  • 4. Pieczenie: Pierożki od razu pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut do zrumienienia.
  • 5. Podajemy i smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi 20 sztuk pierogów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować