REKLAMA

Empanadas- meksykańskie pierożki z ostrym sosem pomidorowym

wyświetlono: 4598 | dodany do książki kucharskiej: 11 | polecenia: 0

Pierożki choć smażone w głębokim oleju nie są wcale tłuste. Dodatek sosu sprawia że smakują jeszcze lepiej:)

opublikowany: 14.01.2015
Udostępnij Pinterest
  • dla 6 osób
  • 60 min

Składniki:

  • Na 6 pierogów:

    Ciasto:
    2 szklanki mąki + do podsypywania przy wałkowaniu
    1 małe jajko
    1/2 szklanki gorącej wody
    1/2 łyżeczki soli
    4 łyżki oleju

    Farsz:
    30dkg mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego
    1 opakowanie mrożonej mieszanki meksykańskiej
    1 łyżeczka chili w proszku
    1/2 łyżeczki papryki ostrej
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz do smaku
    2 łyżki margaryny

    Sos:
    2 duże pomidory
    1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka oregano suszonego lub świeżego
    1/3 łyżeczki pieprzu
    1//2 łyżeczki chili w proszku

    Dodatkowo:
    ok 1 litr oleju (można użyć mniejszego garnka, wtedy automatycznie weźmiemy mniej tłuszczu i będziemy smażyć po jednym pierożku)
Ocena:

(średnia 4.5 z 145 głosów)

Kuchnia:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Wycinamy krążki z wyrobionego i rozwałkowanego ciasta 1. Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy olej, jajko i sól, siekamy. Powoli dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy je na grubość ok 2-3mm i wycinamy nożem krążki o śr. ok 13cm. Ja użyłam do tego miseczki.
  • Smażymy mięso z 1/2 mrożonej mieszanki meksykańskiej 2. Mięso mielone smażymy wraz z 1/2 mrożonej mieszanki meksykańskiej na margarynie. Drugą połowę podsmażamy samą, bez dodatku przypraw i tłuszczu.
  • Mięso z warzywami mielimy 3. Usmażone mięso wraz z warzywami przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.
  • Mieszamy farsz 4. Do zmielonych składników dodajemy resztę mrożonek podpieczonych (do miękkości). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a także podaną ilością chili, papryki ostrej oraz przeciśniętego przez praskę czosnku. Ilość można zmniejszyć- w zależności od efektów jakie chcemy uzyskać.
  • Nakładamy farsz 5. Na wycięte krążki nakładamy farsz.
  • Zlepiamy 6. Pierożki mocno zlepiamy, tak by nie rozeszły się w trakcie pieczenia.
  • Smażymy pierożki 7. Rozgrzewamy tłuszcz i wkładamy pierożki (ja smażyłam po 2). Obracamy co jakiś czas by równomiernie się przyrumieniły. Wyciągamy kiedy są mocno przyrumienione.
  • Sos pomidorowy 8. Sos:
    Z pomidorów usuwamy szypułki wraz z białą częścią. Kroimy na małe kosteczki, dodajemy przecier i przyprawy. Stawiamy na małym ogniu i cały czas mieszamy aż do momentu wyparowania wody z pomidora.
    Podajemy w osobnym naczyniu do namaczania, bądź polewamy po pierożkach.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: groszeksnk groszeksnk

Pierożki meksykańskie

Idealne do czerwonego barszczu, smakują również z sosem tzatziki

kategoria: Przystawki opublikowany: 13.09.2013 | wyświetlono: 7051 Książki kucharskie: 12 | Polecenia: 0
Dodane przez: Sabinakuchcik Sabinakuchcik

Pieczone meksykańskie pierożki

Idealna przekąska na imprezę. Podaję z guacamole.

kategoria: Pierogi Przystawki Przekąski opublikowany: 30.08.2016 | wyświetlono: 600 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: izulka88

Ryż z ostrym sosem pomidorowym

Ciekawe połączenie smaków.

kategoria: Dania główne opublikowany: 05.02.2016 | wyświetlono: 641 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: karola89 karola89

Empanadas

sprawdzają się zarówno na przyjęciach, jak i jako smaczna kolacja

kategoria: Pierogi Przystawki opublikowany: 26.07.2012 | wyświetlono: 5986 Książki kucharskie: 9 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE