Kruche babeczki z kremem budyniowo-kajmakowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Te babeczki są idealne. Doskonale kruche ciasto i aksamitny krem. Świąteczna dekoracja. Nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Trochę pracy przy nich jest, ale warto je przygotować. Ucieszą i dużych i małych łasuchów. U mnie bardzo szybko znikały jedna po drugiej :)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    2 żółtka
    20 dag masła lub margaryny
    2 szklanki mąki tortowej
    pół szklanki cukru

    Na krem:
    2 żółtka
    1 szklanka mleka
    1 cukier waniliowy
    1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
    4 łyżki cukru pudru
    25 dag masła lub margaryny
    20 dag masy krówkowej o smaku advokata

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    czekoladowe jajeczka do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche babeczki z kremem budyniowo-kajmakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce około 30 minut.
  • 2. Wylepianie foremek: Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wylepiamy nim metalowe foremki do pieczenia babeczek. Z części ciasta wycinamy małe ciasteczka z motywem świątecznym, które posłużą nam do dekoracji babeczek.
  • 3. Pieczenie: Babeczki układamy na blaszkach pieczemy około 15 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Gorące zdejmujemy z foremek i studzimy. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Upieczone również studzimy.
  • 4. Krem: W połowie szklanki mleka roztrzepujemy żółtka i mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotowujemy w garnku z cukrem waniliowym, do gotującego wlewamy masę żółtkową, najlepiej przez gęste sito żeby krem był gładki, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń przekładamy do miseczki i studzimy, ja studzę w temperaturze pokojowej i często mieszam, wtedy nie mam grudek. Żeby przyspieszyć studzenie kremu można dać go do lodówki. Masło lub margarynę w takiej samej temperaturze jak ugotowany budyń ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i dokładnie ucieramy. Następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu, pamiętajmy, żeby masło i budyń miały taką samą temperaturę, inaczej krem może się zwarzyć. Ucieramy aż krem będzie puszysty.Na koniec stopniowo dodajemy po łyżce masy krówkowej i ucieramy.
  • 5. Dekorowanie: Krem budyniowy przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką, wyciskamy krem do babeczek, dekorujemy czekoladowym jajkiem i ciasteczkiem.
  • 6. Podanie: Gotowe babeczki podajemy i smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Nie liczyłam ile wyszło mi babeczek, ale dwie spore blaszki plus ciasteczka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kajmakowa Masa krówkowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować