Kruche babeczki z kremem kajmakowym

4.5 (180 ocen)

Małe, słodkie, pyszne, szybkie i proste...czego chcieć więcej??? Serdecznie polecam do porannej kawy!

Składniki:

  • Ciasto:
    1 duże jajko
    2 szkl. mąki pszennej
    4-5 łyżek cukru pudru
    szczypta soli
    200g. masła zimnego

    Krem:
    ½ puszki masy kajmakowej
    100g. masła w temperaturze pokojowej
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Kruche babeczki z kremem kajmakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Składniki wymieszać ze sobą, a następnie szybko wyrobić rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę.
  • 2. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i za pomocą szklanki wycinać koła. Foremki do kruchych babeczek wysmarować olejem i posypać bułką tartą. Wycięte koła umieścić w foremkach, dobrze je poprzyklejać. Dno babeczek ponakłuwać widelcem. Schłodzić w lodówce około 10 minut. Piec w 180st.C około 10-15 minut do zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • 3. Krem: Masło utrzeć do puszystości, dodać kajmak i wszystko zmiksować. Ostudzone babeczki napełnić kremem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować