Kruche babeczki z kremem tuńczykowym

4.5 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Babeczki robiłam z myślą o świętach Wielkanocnych, będą świetną przekąską na świąteczne śniadanie. Chrupiący spód wypełniony kremowym nadzieniem, tylko tym razem w wersji wytrawnej.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    150 g mąki orkiszowej jasnej, typ 630
    50 g mąki krupczatki
    1 jajko
    100 g masła

    Nadzienie:
    150 g odsączonego tuńczyka z zalewy własnej
    2 jajka
    1 szalotka
    3 łyżki startego sera żółtego
    2 łyżki majonezu
    1 łyżka ketchupu pikantnego
    sól, pieprz

    masło do wysmarowania foremek

    rzeżucha
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Kruche babeczki z kremem tuńczykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wysyp mąki, daj masło i posiekaj siekaczką lub nożem. Utwórz kopczyk, zrób dołek po środku i tam wbij jajko. Wymieszaj razem i ugnieć ciasto. Zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówe 30 minut.
  • Pasta tuńczykowa 2. Jajka ugotuj na twardo, obierz. Do misy blendera przełóż tuńczyka (bez zalewy), dodaj posiekane w kawałki jajka i szalotkę, ser żółty, dodaj majonez, pieprz. Zblenduj na pastę. Dodaj ketchup i dosmacz solą, zblenduj ponownie. Przełóż do miski, przykryj ją folią i wstaw do lodówki.
  • Podpieczone spody 3. Foremki o śred. 6 cm wysmaruj cienko masłem. Ciasto wywałkuj i wykrawaj koła pasujące do foremek. Wyłóż nim foremki. Spody podpiekaj w 200 st. C przez 14 minut. Wystudź.
  • Babeczki z kremem 4. Krem tuńczykowy przełóż do szprycy. Na każdy spód nakładaj krem, dekoruj rzeżuchą.

Porady

Z przepisu wychodzi 20 babeczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_02-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować