Babeczki robiłam z myślą o świętach Wielkanocnych, będą świetną przekąską na świąteczne śniadanie. Chrupiący spód wypełniony kremowym nadzieniem, tylko tym razem w wersji wytrawnej.
60 min
Składniki:
Ciasto:
150 g mąki orkiszowej jasnej, typ 630
50 g mąki krupczatki
1 jajko
100 g masła
Nadzienie:
150 g odsączonego tuńczyka z zalewy własnej
2 jajka
1 szalotka
3 łyżki startego sera żółtego
2 łyżki majonezu
1 łyżka ketchupu pikantnego
sól, pieprz
Kruche babeczki z kremem tuńczykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę wysyp mąki, daj masło i posiekaj siekaczką lub nożem. Utwórz kopczyk, zrób dołek po środku i tam wbij jajko. Wymieszaj razem i ugnieć ciasto. Zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówe 30 minut.
2.Jajka ugotuj na twardo, obierz. Do misy blendera przełóż tuńczyka (bez zalewy), dodaj posiekane w kawałki jajka i szalotkę, ser żółty, dodaj majonez, pieprz. Zblenduj na pastę. Dodaj ketchup i dosmacz solą, zblenduj ponownie. Przełóż do miski, przykryj ją folią i wstaw do lodówki.
3.Foremki o śred. 6 cm wysmaruj cienko masłem. Ciasto wywałkuj i wykrawaj koła pasujące do foremek. Wyłóż nim foremki. Spody podpiekaj w 200 st. C przez 14 minut. Wystudź.
4.Krem tuńczykowy przełóż do szprycy. Na każdy spód nakładaj krem, dekoruj rzeżuchą.
Komentarze