Babeczki z kremem kajmakowym i orzeszkami ziemnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mąkę przesiać na stolnicę,dodać masło i cukier,wysiekać nożem na "piasek".Dodać żółtka nadal siekać aż ciasto będzię się kleić. Szybko zarobić kulę. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
2.2. Partiami rozwałkować ciasto na stolnicy podsypanej mąką i wykrawać szklanką krążki.Wylepiać ciastem dokładnie foremki na babeczki. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
3.3. Jajka ubić z cukrem w kąpieli wodnej do białości. Zestawić z ognia i jeszcze chwilę ubijać. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puch dodawać po łyżce masy jajecznej. Śmietanę ubić na sztywno, dodawać do kremu. Dodać masę kajmakową. Dla wyostrzenia smaku można dodać odrobinę alkoholu.
Komentarze