Waniliowe kruche babeczki z budyniem

4.5 (4 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Przepyszne, kruche, waniliowe ciasto, słodziutki cukier puder na górze lub pyszna czekolada, a w środku kremowy i delikatny budyń :) Takie są te babeczki, a jeszcze ciepłe wręcz rozpływają się w ustach. 

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto kruche:

    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
    1/3 szklanki cukru
    90 g masła
    2 żółtka kl L
    1 łyżeczka kwaśnej śmietany 18 %
    esencja waniliowa
    Nadzienie:

    1 budyń waniliowy
    400 ml mleka
    3 płaskie łyżki cukru
    Dodatkowo:

    cukier puder
    polewa czekoladowa
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.5 (4 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Ciastka Kruche babeczki

Waniliowe kruche babeczki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Z podanych składników gotujemy budyń i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

    2. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto (ciasto może się lepić) i chowamy je do lodówki na co najmniej 30 minut (ja zagniotłam je dzień wcześniej, więc ciasto spędziło całą noc w lodowce i poranek)

    3. Po czasie leżakowania wałkujemy dość cienki placek i wykrawamy foremką do babek ciasteczka, po dwa ciasteczka na jedną babeczkę. Następnie smarujemy masłem foremki i posypujemy bułką tartą i wylepiamy ciastem.

    4. Do tak wylepionych ciastem babeczek nakładamy budyń i przykrywamy drugim wykrojonym "ciasteczkiem" szczelnie zaklejając brzegi.



    5. Babeczki pieczemy w 200 stop. przez 25 -30 minut bez termoobiegu
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Czekolada Cukier puder

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować