Przepyszne, kruche, waniliowe ciasto, słodziutki cukier puder na górze lub pyszna czekolada, a w środku kremowy i delikatny budyń :) Takie są te babeczki, a jeszcze ciepłe wręcz rozpływają się w ustach.
60 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto kruche:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
1/3 szklanki cukru
90 g masła
2 żółtka kl L
1 łyżeczka kwaśnej śmietany 18 %
esencja waniliowa
Nadzienie:
Waniliowe kruche babeczki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Z podanych składników gotujemy budyń i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
2. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto (ciasto może się lepić) i chowamy je do lodówki na co najmniej 30 minut (ja zagniotłam je dzień wcześniej, więc ciasto spędziło całą noc w lodowce i poranek)
3. Po czasie leżakowania wałkujemy dość cienki placek i wykrawamy foremką do babek ciasteczka, po dwa ciasteczka na jedną babeczkę. Następnie smarujemy masłem foremki i posypujemy bułką tartą i wylepiamy ciastem.
4. Do tak wylepionych ciastem babeczek nakładamy budyń i przykrywamy drugim wykrojonym "ciasteczkiem" szczelnie zaklejając brzegi.
5. Babeczki pieczemy w 200 stop. przez 25 -30 minut bez termoobiegu
Komentarze