Idealnie kruche, bo ciasto przygotowane na samych żółtkach, wprost rozpływają się w ustach, do tego pyszne i słodkie kajmakowe nadzienie...mniam. Lubicie takie ciasteczka? Polecam upiec na podwieczorek. Zapraszam:)
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki mąki tortowej
20 dag masła lub margaryny
4 żółtka
pół szklanki cukru pudru
pół małej łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
około 20 dag masy krówkowej o smaku kajmaku
mąka pszenna do posypania stolnicy
Kruche pierożki z kajmakowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie wałkujemy je na lekko posypanej mąką stolnicy, za pomocą szklanki wykrawamy krążki, na każdy nakładamy po porcji masy krówkowej, składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi.
2.Tak przygotowane ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
3.Tak przygotowane ciasteczka są gotowe do podania. Smacznego życzę.
Komentarze