Kruche pierożki z kajmakowym nadzieniem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealnie kruche, bo ciasto przygotowane na samych żółtkach, wprost rozpływają się w ustach, do tego pyszne i słodkie kajmakowe nadzienie...mniam. Lubicie takie ciasteczka? Polecam upiec na podwieczorek. Zapraszam:)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki mąki tortowej
    20 dag masła lub margaryny
    4 żółtka
    pół szklanki cukru pudru
    pół małej łyżeczki proszku do pieczenia

    Dodatkowo:
    około 20 dag masy krówkowej o smaku kajmaku
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche pierożki z kajmakowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie wałkujemy je na lekko posypanej mąką stolnicy, za pomocą szklanki wykrawamy krążki, na każdy nakładamy po porcji masy krówkowej, składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi.
  • 2. Tak przygotowane ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
  • 3. Tak przygotowane ciasteczka są gotowe do podania. Smacznego życzę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa krówkowa Masa kajmakowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować