Kremowa zupa czosnkowa

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kremowa zupa czosnkowa to doskonały pomysł na obiad w chłodny zimowy dzień. Pyszna, sycąca i rozgrzewająca, a do tego pomoże w walce z atakującym przeziębieniem.

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1) 3 główki czosnku
    2) marchewka
    3) pietruszka
    4) mały kawałek selera
    5) cebula
    6) 2 ziemniaki
    7) serek kremowy naturalny śmietankowy (125g)
    8) 200 g śmietany 30%
    9) ziele angielskie
    10) liść laurowy
    11) sól, pieprz
    12) chili
    13) rozmaryn
    14) olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Kremowa zupa czosnkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy bulion warzywny: Do gorącej wody (około 1 l) wkładamy marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę, ziele angielskie, liść laurowy i łyżeczkę rozmarynu i gotujemy około 20 minut, następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy aż będą miękkie. W razie potrzeby dodajemy nieco wody. Wyjmujemy ziele angielskie i liść laurowy.
  • Przygotowanie czosnku 2. Odcinamy górę z główek czosnku (nie obieramy ich). Główki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym folią aluminiową. Każdą główkę skrapiamy olejem, posypujemy solą, chili i suszonym rozmarynem. Tak przygotowany czosnek wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 25-30 minut. Upieczony czosnek wyciskamy do zupy i gotujemy jeszcze około 5 minut.
  • 3. Ugotowaną zupę miksujemy, następnie dodajemy kremowy serek oraz śmietanę i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość doprawiamy solą, pieprzem, suszonym rozmarynem i chili. Każdą porcję przed podaniem możemy posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem, suszonym rozmarynem i chili i dekorujemy natką pietruszki.

Porady

Zupę możemy podać z serowymi grzankami (kromki bagietki smarujemy masłem np. czosnkowym i posypujemy startym serem żółtym, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy kilka minut, aż ser się stopni, pod koniec pieczenia włączamy termoobieg).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować