Zupa czosnkowa z pulpecikami

4.5 (170 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki doskonale do siebie pasują a robi się ją błyskawicznie.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 cebula,
    główka czosnku,
    1,5 l bulionu,
    6 ziemniaków,
    5 dag serka topionego,
    sól i pieprz,
    łyżka masła,
    groszek ptysiowy,
    szczypta gałki muszkatołowej,
    pęczek szczypiorku,
    50 dag mięsa mielonego,
    1 jajko,
    czerstwa bułka,
    mąka do obtoczenia,
    olej do smażenia.
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Zupa czosnkowa z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Do mięsa dodać bułkę wbić jajko, doprawić solą i pieprzem. Formować małe kulki, obtoczyć je w mące i usmażyć na oleju na rumiano. Cebulę i czosnek posiekać oraz zeszklić na roztopionym maśle. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do wrzącego bulionu. Do bulionu dodać serek topiony, podsmażoną cebulę i gotować aż ziemniaki zmiękną. Zupę doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i zmiksować blenderem na gładką masę. Do zupy dodać pulpeciki, pogotować jeszcze 5 minut i dodać posiekany szczypiorek. Podawać z groszkiem ptysiowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować