Kotlety kalafiorowe z czosnkiem i dymką

5 (2 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób

Kalafior, to warzywo, którego właściwości odżywcze powinien docenić każdy z nas. My uwielbiamy takie dietetyczne kotleciki na święta.

  • 15 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 duży kalafior
    2 średnie jajka
    1 cebula dymka ze szczypiorkiem
    2 łyżki mąki pszennej
    2 ząbki czosnku
    1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu
    sól,cukier
    dwie łyżki siekanych ziół np. koperek i natka pietruszki
    3 łyżki bułki tartej do obtoczenia
    3 łyżki oleju roślinnego do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety kalafiorowe z czosnkiem i dymką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kalafiora zdejmij okalające go ścisło liście i odetnij wystający głąb. Całą główkę przepłucz pod zimną wodą. Odetnij wszystkie różyczki kalafiora i umieść w garnku,zalej zimną wodą. Wodę posól płaską łyżeczką soli. Doprowadź wodę do wrzenia i zmniejsz moc palnika i gotuj 8 minut.Ugotowane różyczki umieść w durszlaku i opłucz zimną wodą.Różyczki kalafiora posiekaj drobno,wbij dwa jajka, dodaj dwie łyżki mąki pszennej. Dymkę ze szczypiorkiem oraz zioła posiekaj i również dodaj. Na koniec przepuść przez praskę dwa nie za duże ząbki czosnku oraz dodaj przyprawy: po płaskiej łyżeczce soli i cukru, 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu.Wszystko razem wymieszaj.Z masy uformuj kotlety,obtocz w bułce i smaż na rozgrzanej patelni po 4 minuty z każdej strony. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.88 (8 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Kotlety brokułowe  z piekarnika

To może cię zainteresować