Kotlety kalafiorowe z czosnkiem i dymką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kalafiora zdejmij okalające go ścisło liście i odetnij wystający głąb. Całą główkę przepłucz pod zimną wodą. Odetnij wszystkie różyczki kalafiora i umieść w garnku,zalej zimną wodą. Wodę posól płaską łyżeczką soli. Doprowadź wodę do wrzenia i zmniejsz moc palnika i gotuj 8 minut.Ugotowane różyczki umieść w durszlaku i opłucz zimną wodą.Różyczki kalafiora posiekaj drobno,wbij dwa jajka, dodaj dwie łyżki mąki pszennej. Dymkę ze szczypiorkiem oraz zioła posiekaj i również dodaj. Na koniec przepuść przez praskę dwa nie za duże ząbki czosnku oraz dodaj przyprawy: po płaskiej łyżeczce soli i cukru, 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu.Wszystko razem wymieszaj.Z masy uformuj kotlety,obtocz w bułce i smaż na rozgrzanej patelni po 4 minuty z każdej strony. Smacznego.
Komentarze