Kotlety z bakłażana nadziewane mięsem i cebulą

5 (43 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Na podstawie bakłażana można gotować wiele arcydzieł kulinarnych. Ja mam dla Was prosty sposób na sycący obiad.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 12 plastrów bakłażana nie grubszych niż 1 cm
    250 g mięsa mielonego
    2 cebule
    czosnek granulowany
    3 jajka
    bułka tarta do obtoczenia
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (43 ocen)

Zobacz również:

Bakłażan faszerowany

Kotlety z bakłażana nadziewane mięsem i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana kroimy na plasterki,które z obu stron posypujemy solą i odkładamy na około 30 minut, by puściły płyn. Po upływie tego czasu zgromadzony na powierzchni przejrzysty sok należy zetrzeć papierowym ręcznikiem.
    Cebulę kroimy w talarki i przesmażamy delikatnie na rozgrzanej patelni.Do mięsa dodajemy czosnek,sól oraz pieprz i wyrabiamy masę.
    Pomiędzy dwoma plastrami bakłażana umieść jedną kulkę mięsną i ściśnij, tak aby mięso wypełniło bakłażan,połóż podsmażony plaster cebuli.Posól, dopraw pieprzem, obtocz w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej i powtórz tą czynność dwukrotnie, lekko dociskając plastry.
    Smaż na złoty kolor na głębokim na średnim ogniu, gdyż mięso w środku kotleta musi mieć czas się ugotować. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować