Kotlety z bakłażana nadziewane mięsem i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażana kroimy na plasterki,które z obu stron posypujemy solą i odkładamy na około 30 minut, by puściły płyn. Po upływie tego czasu zgromadzony na powierzchni przejrzysty sok należy zetrzeć papierowym ręcznikiem.
Cebulę kroimy w talarki i przesmażamy delikatnie na rozgrzanej patelni.Do mięsa dodajemy czosnek,sól oraz pieprz i wyrabiamy masę.
Pomiędzy dwoma plastrami bakłażana umieść jedną kulkę mięsną i ściśnij, tak aby mięso wypełniło bakłażan,połóż podsmażony plaster cebuli.Posól, dopraw pieprzem, obtocz w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej i powtórz tą czynność dwukrotnie, lekko dociskając plastry.
Smaż na złoty kolor na głębokim na średnim ogniu, gdyż mięso w środku kotleta musi mieć czas się ugotować. Smacznego.
Komentarze