Kotlety z bakłażana nadziewane mięsem i cebulą

5 (46 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Na podstawie bakłażana można gotować wiele arcydzieł kulinarnych. Ja mam dla Was prosty sposób na sycący obiad.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 12 plastrów bakłażana nie grubszych niż 1 cm
    250 g mięsa mielonego
    2 cebule
    czosnek granulowany
    3 jajka
    bułka tarta do obtoczenia
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (46 ocen)

Zobacz również:

Bakłażan faszerowany

Kotlety z bakłażana nadziewane mięsem i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana kroimy na plasterki,które z obu stron posypujemy solą i odkładamy na około 30 minut, by puściły płyn. Po upływie tego czasu zgromadzony na powierzchni przejrzysty sok należy zetrzeć papierowym ręcznikiem.
    Cebulę kroimy w talarki i przesmażamy delikatnie na rozgrzanej patelni.Do mięsa dodajemy czosnek,sól oraz pieprz i wyrabiamy masę.
    Pomiędzy dwoma plastrami bakłażana umieść jedną kulkę mięsną i ściśnij, tak aby mięso wypełniło bakłażan,połóż podsmażony plaster cebuli.Posól, dopraw pieprzem, obtocz w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej i powtórz tą czynność dwukrotnie, lekko dociskając plastry.
    Smaż na złoty kolor na głębokim na średnim ogniu, gdyż mięso w środku kotleta musi mieć czas się ugotować. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować