Kotleciki kalafiorowe z czosnkiem i parmezanem

4.82 (11 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 10 min
  • Dla 2 osób

Pyszne, delikatne w smaku placki z kalafiora podane z ulubionym sosem np. czosnkowym mogą być samodzielnym obiadem, albo dodatkiem do niego. Idealne również na podwieczorek czy kolację. Sprawdzą się również na różnego rodzaju przyjęciach jako przekąska.

  • 10 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • na 6 kotlecików
    • 350g- 400g kalafiora,
    • 2 jajka,
    • 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
    • 1 łyżka startej marchewki ( na drobnych oczkach),
    • 2-3 łyżki startego parmezanu,
    • 3-4 łyżki bułki tartej,
    • 2-3 łyżki posiekanej pietruszki,
    • ½ łyżeczki ziół prowansalskich,
    • po ½ łyżeczki, curry, kurkumy,
    • sól, pieprz,
    • 2-3 łyżki oliwy z oliwek do posmarowania kotlecików,
Wystaw ocenę:

4.82 (11 ocen)

Zobacz również:

Kotlety

Kotleciki kalafiorowe z czosnkiem i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Różyczki kalafiora myjemy i gotujemy około 5 minut w posolonej wodzie, aż będzie miękki, ale nie rozgotowany, odsączamy, rozgniatamy widelcem lub praską do ziemniaków i studzimy. Następnie dodajemy jajka, parmezan, bułkę tartą, pietruszkę i przyprawy. Wszytko dokładnie mieszamy.
    Z masy formujemy kotleciki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy kotleciki. Każdy smarujemy oliwą z oliwek, najlepiej zrobić to pędzelkiem.
    Pieczemy w nagrzanym do około 180 stopni piekarniku przez około 20 minut. Po ok.10 minut z każdej strony. Smacznego!

Porady

Kotleciki możemy również usmażyć na patelni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować