Kostka pomarańczowa

4.48 (185 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto z pomarańczową masą budyniową oraz delikatną pianką, przykrytą herbatnikami w czekoladzie. Ciasto nie jest za słodkie, idealne do kawy i dla gości :-)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 25x36 cm
    Biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szkl mąki pszennej
    1/4 szkl mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szkl cukru
    szczypta soli
    Masa Budyniowa:
    2 budynie śmietankowe bez cukru
    3/4 szkl cukru
    2 szkl soku z pomarańczy
    kostka masła lub margaryny 250 g
    Poncz:
    sok z pomarańczy
    parę łyżek ulubionego alkoholu
    Pianka:
    400 ml śmietany 30 %
    250 g serka mascarpone
    1 galaretka transparentna cytrynowa
    Polewa:
    0,5 kostki masła lub margaryny
    pół szkl cukru pudru
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka żelatyny
    3 łyżki wody
    parę kropli ekstraktu pomarańczowego
Wystaw ocenę:

4.48 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z kremem Desery

Kostka pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kostka Pomarańczowa. 1. Oddzielamy żółtka od białek,do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno,dodajemy partiami cukier i miksujemy do momentu rozpuszczenia się cukru,dodajemy po jednym żółtku,miksujemy do połączenia,odkładamy mikser i przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia do masy,delikatnie mieszamy łyżką i przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C.
    Pieczemy do suchego patyczka 25-30 min.
    Biszkopt po upieczeniu wykładamy do góry dnem,na ściereczkę,ściągamy papier i pozostawiamy do wystygnięcia.

    Do garnka wlewamy 1,5 szkl.soku pomarańczowego,wsypujemy cukier,wstawiamy na palnik gdy zacznie się gotować wlewamy budynie rozrobione w połowie szklanki soku,mieszamy energicznie,żeby się nie przypaliło i nie było grudek,gdy zacznie bulgotać ściągamy z ognia i przykrywamy wierzch folią spożywczą,odstawiamy do przestygnięcia.

    Miękkie masło lub margarynę ubijamy na puch,następnie wrzucamy po łyżce budyniu pomarańczowego i miksujemy do połączenia.
    Biszkopt ponczujemy sokiem z pomarańczy+alkohol,następnie wykładamy krem budyniowy i wyrównujemy wierzch.
    Śmietanę z serkiem wkładamy na pół godz.do zamrażalnika,ubijamy razem na sztywno,wlewamy tężejącą galaretkę rozmieszaną w szklance wrzącej wody,miksujemy do połączenia i wylewamy na masę budyniową,wyrównujemy wierzch i układamy raz przy raz herbatniki.

    Żelatynę zalewamy wodą,masło kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do rondelka na mały ogień,gdy masło się rozpuści wsypujemy cukier puder przesiany przez sitko,mieszamy do rozpuszczenia,następnie zdejmujemy z ognia i wlewamy ekstrakt,wsypujemy kakao oraz wrzucamy napęczniałą żelatynę i mieszamy energicznie,pozostawiamy chwilę do przestygnięcia,następnie smarujemy herbatniki.
    Wstawiamy ciasto do lodówki.

Porady

Polecam również w wersji cytrynowej: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ciasto-cytrynowiec-1

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (164 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Kostka BANKIETOWA

To może cię zainteresować