Kostka pomarańczowa

  • wyświetlono: 1819 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Ciasto z pomarańczową masą budyniową oraz delikatną pianką, przykrytą herbatnikami w czekoladzie. Ciasto nie jest za słodkie, idealne do kawy i dla gości :-)

Zdjęcie do publikacji.
  • 24 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Blaszka 25x36 cm
Biszkopt:
4 jajka
3/4 szkl mąki pszennej
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szkl cukru
szczypta soli
Masa Budyniowa:
2 budynie śmietankowe bez cukru
3/4 szkl cukru
2 szkl soku z pomarańczy
kostka masła lub margaryny 250 g
Poncz:
sok z pomarańczy
parę łyżek ulubionego alkoholu
Pianka:
400 ml śmietany 30 %
250 g serka mascarpone
1 galaretka transparentna cytrynowa
Polewa:
0,5 kostki masła lub margaryny
pół szkl cukru pudru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka żelatyny
3 łyżki wody
parę kropli ekstraktu pomarańczowego

Sposób przygotowania przepisu:

Kostka pomarańczowa

  • Kostka Pomarańczowa.1. Oddzielamy żółtka od białek,do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno,dodajemy partiami cukier i miksujemy do momentu rozpuszczenia się cukru,dodajemy po jednym żółtku,miksujemy do połączenia,odkładamy mikser i przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia do masy,delikatnie mieszamy łyżką i przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C.
    Pieczemy do suchego patyczka 25-30 min.
    Biszkopt po upieczeniu wykładamy do góry dnem,na ściereczkę,ściągamy papier i pozostawiamy do wystygnięcia.

    Do garnka wlewamy 1,5 szkl.soku pomarańczowego,wsypujemy cukier,wstawiamy na palnik gdy zacznie się gotować wlewamy budynie rozrobione w połowie szklanki soku,mieszamy energicznie,żeby się nie przypaliło i nie było grudek,gdy zacznie bulgotać ściągamy z ognia i przykrywamy wierzch folią spożywczą,odstawiamy do przestygnięcia.

    Miękkie masło lub margarynę ubijamy na puch,następnie wrzucamy po łyżce budyniu pomarańczowego i miksujemy do połączenia.
    Biszkopt ponczujemy sokiem z pomarańczy+alkohol,następnie wykładamy krem budyniowy i wyrównujemy wierzch.
    Śmietanę z serkiem wkładamy na pół godz.do zamrażalnika,ubijamy razem na sztywno,wlewamy tężejącą galaretkę rozmieszaną w szklance wrzącej wody,miksujemy do połączenia i wylewamy na masę budyniową,wyrównujemy wierzch i układamy raz przy raz herbatniki.

    Żelatynę zalewamy wodą,masło kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do rondelka na mały ogień,gdy masło się rozpuści wsypujemy cukier puder przesiany przez sitko,mieszamy do rozpuszczenia,następnie zdejmujemy z ognia i wlewamy ekstrakt,wsypujemy kakao oraz wrzucamy napęczniałą żelatynę i mieszamy energicznie,pozostawiamy chwilę do przestygnięcia,następnie smarujemy herbatniki.
    Wstawiamy ciasto do lodówki.

Porady

Polecam również w wersji cytrynowej:
https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ciasto-cytrynowiec-1

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

słodkie życieCiastopomarańczeciasto świąteczneWigiliakrem budyniowyświętakarnawałimprezana niedzielęciasto przekładaneciasto z kremem

Komentarze

Podobne przepisy

Kostka alpejska

Dodane przez: Honorata Kielczyk

Kostka alpejska

Jest to wypiek, który cieszy się...

kostka kawosza

Dodane przez: klementynka

kostka kawosza

Kawa + wiśnie to jedno z lepszych...

Kostka alpejska

Dodane przez: smak i uczucie

Kostka alpejska

Bardzo popularne ciasto w internecie...

Kostka chałwowa

Dodane przez: Agnieszka O

Kostka chałwowa

Nietuzinkowe ciasto. Wilgotne,...

Kostka alpejska

Dodane przez: mariosylwia

Kostka alpejska

:-) Gorąco polecam (-:

iza

Dodane przez: izaa_a

bananowa kostka..

smaczne ciasto w smaku przypominające...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE