Kostka czekoladowa z cappuccino

4.5 (175 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Wspaniałe połączenie czekoladowo-kawowego wilgotnego ciasta z kremem cappuccino i śmietankowej pianki z warstwą wiśniową , ciasto tak naprawdę nie jest czasochłonne a bardzo smaczne, kroi się niczym najlepszy tort, wybornie smakuje, jest nieprzesłodzone, godne uwagi a także świątecznego stołu. Wprost nie można się od niego oderwać. Polecam gorąco.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Blaszka 25/20 cm
    Ciasto czekoladowe;

    5 jaj
    1 szklanka mąki pszennej tortowej
    ¾ szklanki cukru
    125 g masła 82%
    125 g gorzkiej czekolady
    1,5 łyżki miałkiej kawy rozpuszczalnej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem cappuccino:
    400 ml śmietanki kremówki 30%
    25 dag serka mascarpone
    3 listki żelatyny Dr.Oetker
    4 łyżki kawy cappuccino –z magnezem lub orzechowa
    3 łyżki cukru pudru
    1 szklanka gęstej konfitury wiśniowej

    Poncz:
    ¾ szklanki słodzonego naparu z kawy
    50 ml rumu

    Krem śmietankowy:
    300 ml śmietany kremówki 30%
    1 torebka śmietan fix Dr.Oetker
    1 łyżka cukru pudru
    50 g tartej gorzkiej czekolady do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Ciasto z kremem Desery

Kostka czekoladowa z cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Czekoladę łamiemy na kawałki, rozpuszczamy w miseczce nad gorącą kąpielą wodną do płynnej postaci.

    Miękkie masło o temperaturze pokojowej ucieramy na puch, następnie miksujemy z samymi żółtkami, białka ubijamy osobno na gęstą, sztywną pianę, mąkę pszenną mieszamy z kawą oraz proszkiem do pieczenia.

    Do masy jajecznej, wlewamy lekko ciepłą i płynną czekoladę, miskujemy, po chwili stopniowo wsypujemy partiami mąkę z kawą a na sam koniec, delikatnie mieszamy z ubitymi białkami.

    Ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki, pieczemy w nagrzanym do 170*c piekarniku na grzaniu góra- dół przez 25 minut (do suchego patyczka)
    Ciasto studzimy kroimy wzdłuż na dwa blaty.
  • 2. Krem cappuccino:
    Żelatynę w listkach namaczamy w zimnej wodzie tak jak w przepisie na opakowaniu, następnie odciskamy w dłoniach, przekładamy do miseczki i rozpuszczamy w gorącej kąpieli wodnej do płynnej konsystencji.

    Dobrze schłodzoną śmietankę oraz serek mascarpone umieszczamy w misie miksera, ubijamy na gęsty krem, pod koniec wsypujemy cukier puder oraz kawę, wlewamy płynną żelatynę, ponownie miksujemy.

    Krem śmietankowy:
    Smietankę prosto z lodówki ubijamy na krem,pod koniec wsypujemy cukier puder oraz śmietan fix, miksujemy.
  • 3. Złożenie ciasta:
    Jeden blat czekoladowego ciasta ponownie wkładamy do foremki, nasączamy połową naparu z kawy połączonej z rumem, smarujemy konfiturą wiśniową , wykładamy krem cappuccino, przykrywamy drugim czekoladowym blatem który ponownie nasączamy naparem z kawy, wykładamy krem śmietankowy, posypujemy tartą gorzką czekoladą.

    Ciasto chłodzimy całą noc w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kawa Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować