Kostka czekoladowa z cappuccino

  • wyświetlono: 3982 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Wspaniałe połączenie czekoladowo-kawowego wilgotnego ciasta z kremem cappuccino i śmietankowej pianki z warstwą wiśniową , ciasto tak naprawdę nie jest czasochłonne a bardzo smaczne, kroi się niczym najlepszy tort, wybornie smakuje, jest nieprzesłodzone, godne uwagi a także świątecznego stołu. Wprost nie można się od niego oderwać. Polecam gorąco.

IMG_20190918_121058
  • 16 porcje
  • 80min
  • Średni

Składniki

Blaszka 25/20 cm
Ciasto czekoladowe;

5 jaj
1 szklanka mąki pszennej tortowej
¾ szklanki cukru
125 g masła 82%
125 g gorzkiej czekolady
1,5 łyżki miałkiej kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem cappuccino:
400 ml śmietanki kremówki 30%
25 dag serka mascarpone
3 listki żelatyny Dr.Oetker
4 łyżki kawy cappuccino –z magnezem lub orzechowa
3 łyżki cukru pudru
1 szklanka gęstej konfitury wiśniowej

Poncz:
¾ szklanki słodzonego naparu z kawy
50 ml rumu

Krem śmietankowy:
300 ml śmietany kremówki 30%
1 torebka śmietan fix Dr.Oetker
1 łyżka cukru pudru
50 g tartej gorzkiej czekolady do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Kostka czekoladowa z cappuccino

  • 1. Ciasto:
    Czekoladę łamiemy na kawałki, rozpuszczamy w miseczce nad gorącą kąpielą wodną do płynnej postaci.

    Miękkie masło o temperaturze pokojowej ucieramy na puch, następnie miksujemy z samymi żółtkami, białka ubijamy osobno na gęstą, sztywną pianę, mąkę pszenną mieszamy z kawą oraz proszkiem do pieczenia.

    Do masy jajecznej, wlewamy lekko ciepłą i płynną czekoladę, miskujemy, po chwili stopniowo wsypujemy partiami mąkę z kawą a na sam koniec, delikatnie mieszamy z ubitymi białkami.

    Ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki, pieczemy w nagrzanym do 170*c piekarniku na grzaniu góra- dół przez 25 minut (do suchego patyczka)
    Ciasto studzimy kroimy wzdłuż na dwa blaty.
  • 2. Krem cappuccino:
    Żelatynę w listkach namaczamy w zimnej wodzie tak jak w przepisie na opakowaniu, następnie odciskamy w dłoniach, przekładamy do miseczki i rozpuszczamy w gorącej kąpieli wodnej do płynnej konsystencji.

    Dobrze schłodzoną śmietankę oraz serek mascarpone umieszczamy w misie miksera, ubijamy na gęsty krem, pod koniec wsypujemy cukier puder oraz kawę, wlewamy płynną żelatynę, ponownie miksujemy.

    Krem śmietankowy:
    Smietankę prosto z lodówki ubijamy na krem,pod koniec wsypujemy cukier puder oraz śmietan fix, miksujemy.
  • 3. Złożenie ciasta:
    Jeden blat czekoladowego ciasta ponownie wkładamy do foremki, nasączamy połową naparu z kawy połączonej z rumem, smarujemy konfiturą wiśniową , wykładamy krem cappuccino, przykrywamy drugim czekoladowym blatem który ponownie nasączamy naparem z kawy, wykładamy krem śmietankowy, posypujemy tartą gorzką czekoladą.

    Ciasto chłodzimy całą noc w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

czekoladasłodkościna słodkoWielkanockawaboże narodzeniekuchnia polskakawowesmietankana świętadla gościkonfitura wiśniowaświąteczne wypiekiczekoladowe ciastokrem cappucinociasto warstwowetortowe ciastociasto z kremem

Komentarze

Podobne przepisy

tt

Dodane przez: angelika93

Czekoladowy torcik z kremem cappuccino z...

Gdy mam chwilkę, lubię zaskoczyć...

K

Dodane przez: Aninka88

Kostka czekoladowo-kawowa

Rozpływające się w ustach ciasto...

Czekoladowo - orzechowa kostka .

Dodane przez: joanna1974

Czekoladowo - orzechowa kostka

Maślane herbatniki przełożone kremem...

Kostka orzechowo-czekoladowa na herbatnikach

Dodane przez: joanna1974

Kostka orzechowo-czekoladowa na herbatnikach

Spód ciasta to herbatników przekładane...

image-1in8ila

Dodane przez: viki2903

Ciasto Kostka czekoladowo- kokosowa

Kostka czekoladowo- kokosowa

Malinowo czekoladowa kostka (bez pieczenia)

Dodane przez: 2milutka

Malinowo czekoladowa kostka (bez pieczenia)

Prawdziwie letnie ciasto bez pieczenia...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE