REKLAMA

Owocowa góra lodowa

wyświetlono: 21149 | dodany do książki kucharskiej: 26 | polecenia: 0

Maślane herbatniki, budyniowy krem, warstwa orzeźwiającej galaretki z owocami, biszkopty i mleczna polewa. Słodka uczta dla podniebienia. Jak tradycyjna góra lodowa niezbyt mi smakuje bo jest zwyczajnie mdła i za słodka, tak tutaj owoce zatopione w galaretce doskonale podkreśliły smak tego ciasta. Ciasto wygląda efektownie a wcale nie jest pracochłonne. Bardzo polecam!
Zimą można uzyć mrożonych owoców .

opublikowany: 02.09.2020
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 3 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • Foremka 24/28 cm

    25 dag herbatników kakaowych
    10 dag herbatników maślanych
    1 opakowanie okrągłych biszkoptów

    Krem budyniowy:
    700 ml mleka
    6 łyżek cukru
    16 g cukru waniliowego
    2 budynie śmietankowe
    1 pełna łyżeczka mąki pszennej
    2 żółtka
    20 dag masła

    Warstwa owocowa:
    2 galaretki z owoców leśnych
    ½ litra mieszanych owoców lata-maliny, czarna porzeczka , borówka

    Polewa mleczna:
    20 dag masła
    4 łyżki cukru
    ½ szklanki wody
    2 szklanki mleka w proszku
    1 łyżka kakao
Ocena:

(średnia 4.49 z 169 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Krem budyniowy:
    200 ml mleka odlewamy i mieszamy w nim żółtka, budyń oraz mąkę pszenną do jednolitej konsystencji bez grudek.
    Resztę mleka zagotowujemy w garnku razem z cukrem oraz cukrem waniliowym, wlewamy na gotujące się mleko rozrobioną mieszaninę i gotujemy gęsty budyń.
    Zestawiamy z ognia i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.


    Miękkie masło o temp pokojowej ucieramy na puch, dodajemy miksując stopniowo po łyżce budyniu i miksujemy na krem.
  • 2. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody zostawiamy do wystudzenia. Do zimnej galaretki wsypujemy owoce, mieszamy.
  • 3. Blaszkę wykładamy papierem pergaminowym, na dnie układamy na całości warstwę kakaowych herbatników, smarujemy połową kremu budyniowego, przykrywamy kakaowymi herbatnikami i wylewamy tężejącą galaretkę z owocami, znów przykrywamy maślanymi herbatnikami, wykładamy resztę kremu, w ciasto wciskamy przekrojone na pół biszkopty cięciem do dołu.
  • 4. Polewa:
    Masło , wodę oraz cukier podgrzewamy na ogniu aż cukier i masło się rozpuści, mieszaninę studzimy i cały czas mieszając rózgą kuchenną, wsypujemy partiami mleko w proszku aż powstanie gęsta polewa. Odlewamy 1/3 polewy i mieszamy z łyżką kakao.

    Białą polewę rozprowadzamy w całości na biszkoptach z ciemnej polewy robimy esy floresy.
    Ciasto schładzamy kilka godzin w lodówce lub całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: JulkaTomeczek 1dd

Ciasto góra lodowa

Ciasto dla wielbicieli masy z mleka w proszku

kategoria: Ciasta Desery biszkopty Ciasto opublikowany: 19.03.2017 | wyświetlono: 494808 Książki kucharskie: 43 | Polecenia: 2
Dodane przez: anet anet

Góra lodowa

Na urodzinach synka Kacperka to ciasto skończyło się jako pierwsze i wszyscy prosili o przepis.

kategoria: Desery opublikowany: 02.10.2012 | wyświetlono: 64059 Książki kucharskie: 95 | Polecenia: 5

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE