Owocowa góra lodowa

4.33 (214 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Hit Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Maślane herbatniki, budyniowy krem, warstwa orzeźwiającej galaretki z owocami, biszkopty i mleczna polewa. Słodka uczta dla podniebienia. Jak tradycyjna góra lodowa niezbyt mi smakuje bo jest zwyczajnie mdła i za słodka, tak tutaj owoce zatopione w galaretce doskonale podkreśliły smak tego ciasta. Ciasto wygląda efektownie a wcale nie jest pracochłonne. Bardzo polecam! Zimą można uzyć mrożonych owoców .

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Foremka 24/28 cm

    25 dag herbatników kakaowych
    10 dag herbatników maślanych
    1 opakowanie okrągłych biszkoptów

    Krem budyniowy:
    700 ml mleka
    6 łyżek cukru
    16 g cukru waniliowego
    2 budynie śmietankowe
    1 pełna łyżeczka mąki pszennej
    2 żółtka
    20 dag masła

    Warstwa owocowa:
    2 galaretki z owoców leśnych
    ½ litra mieszanych owoców lata-maliny, czarna porzeczka , borówka

    Polewa mleczna:
    20 dag masła
    4 łyżki cukru
    ½ szklanki wody
    2 szklanki mleka w proszku
    1 łyżka kakao
Wystaw ocenę:

4.33 (214 ocen)

Owocowa góra lodowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem budyniowy:
    200 ml mleka odlewamy i mieszamy w nim żółtka, budyń oraz mąkę pszenną do jednolitej konsystencji bez grudek.
    Resztę mleka zagotowujemy w garnku razem z cukrem oraz cukrem waniliowym, wlewamy na gotujące się mleko rozrobioną mieszaninę i gotujemy gęsty budyń.
    Zestawiamy z ognia i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.


    Miękkie masło o temp pokojowej ucieramy na puch, dodajemy miksując stopniowo po łyżce budyniu i miksujemy na krem.
  • 2. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody zostawiamy do wystudzenia. Do zimnej galaretki wsypujemy owoce, mieszamy.
  • 3. Blaszkę wykładamy papierem pergaminowym, na dnie układamy na całości warstwę kakaowych herbatników, smarujemy połową kremu budyniowego, przykrywamy kakaowymi herbatnikami i wylewamy tężejącą galaretkę z owocami, znów przykrywamy maślanymi herbatnikami, wykładamy resztę kremu, w ciasto wciskamy przekrojone na pół biszkopty cięciem do dołu.
  • 4. Polewa:
    Masło , wodę oraz cukier podgrzewamy na ogniu aż cukier i masło się rozpuści, mieszaninę studzimy i cały czas mieszając rózgą kuchenną, wsypujemy partiami mleko w proszku aż powstanie gęsta polewa. Odlewamy 1/3 polewy i mieszamy z łyżką kakao.

    Białą polewę rozprowadzamy w całości na biszkoptach z ciemnej polewy robimy esy floresy.
    Ciasto schładzamy kilka godzin w lodówce lub całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Herbatniki Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.22 (349 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Góra lodowa

4.22 (349 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto góra lodowa

JulkaTomeczek Ciasto dla wielbicieli masy z mleka w proszku 1 godz. 40 min

5 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To może cię zainteresować