Owocowa góra lodowa

  • wyświetlono: 1777 |
  • dodany do książki kucharskiej: 14 |
  • polecenia: 0

Maślane herbatniki, budyniowy krem, warstwa orzeźwiającej galaretki z owocami, biszkopty i mleczna polewa. Słodka uczta dla podniebienia. Jak tradycyjna góra lodowa niezbyt mi smakuje bo jest zwyczajnie mdła i za słodka, tak tutaj owoce zatopione w galaretce doskonale podkreśliły smak tego ciasta. Ciasto wygląda efektownie a wcale nie jest pracochłonne. Bardzo polecam! Zimą można uzyć mrożonych owoców .

IMG_20190918_121058
  • 16 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

Foremka 24/28 cm

25 dag herbatników kakaowych
10 dag herbatników maślanych
1 opakowanie okrągłych biszkoptów

Krem budyniowy:
700 ml mleka
6 łyżek cukru
16 g cukru waniliowego
2 budynie śmietankowe
1 pełna łyżeczka mąki pszennej
2 żółtka
20 dag masła

Warstwa owocowa:
2 galaretki z owoców leśnych
½ litra mieszanych owoców lata-maliny, czarna porzeczka , borówka

Polewa mleczna:
20 dag masła
4 łyżki cukru
½ szklanki wody
2 szklanki mleka w proszku
1 łyżka kakao

Sposób przygotowania przepisu:

Owocowa góra lodowa

  • 1. Krem budyniowy:
    200 ml mleka odlewamy i mieszamy w nim żółtka, budyń oraz mąkę pszenną do jednolitej konsystencji bez grudek.
    Resztę mleka zagotowujemy w garnku razem z cukrem oraz cukrem waniliowym, wlewamy na gotujące się mleko rozrobioną mieszaninę i gotujemy gęsty budyń.
    Zestawiamy z ognia i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.


    Miękkie masło o temp pokojowej ucieramy na puch, dodajemy miksując stopniowo po łyżce budyniu i miksujemy na krem.
  • 2. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody zostawiamy do wystudzenia. Do zimnej galaretki wsypujemy owoce, mieszamy.
  • 3. Blaszkę wykładamy papierem pergaminowym, na dnie układamy na całości warstwę kakaowych herbatników, smarujemy połową kremu budyniowego, przykrywamy kakaowymi herbatnikami i wylewamy tężejącą galaretkę z owocami, znów przykrywamy maślanymi herbatnikami, wykładamy resztę kremu, w ciasto wciskamy przekrojone na pół biszkopty cięciem do dołu.
  • 4. Polewa:
    Masło , wodę oraz cukier podgrzewamy na ogniu aż cukier i masło się rozpuści, mieszaninę studzimy i cały czas mieszając rózgą kuchenną, wsypujemy partiami mleko w proszku aż powstanie gęsta polewa. Odlewamy 1/3 polewy i mieszamy z łyżką kakao.

    Białą polewę rozprowadzamy w całości na biszkoptach z ciemnej polewy robimy esy floresy.
    Ciasto schładzamy kilka godzin w lodówce lub całą noc.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latozimagalaretkakremsłodkościWielkanocherbatnikiowoceCiasto z galaretkąboże narodzeniebez pieczeniajesieńświątecznecistodla gościciasto na różne okazjeprzekładane ciastowarstwowe ciastociasto z krememwypieki na słodko

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto Góra lodowa kokosowa

Dodane przez: Di bloguje

Ciasto Góra lodowa kokosowa

Pyszne i efektowne ciasto z kokosową...

Zimowy torcik „Lodowa góra”

Dodane przez: beciiaaa

Zimowy torcik „Lodowa góra” (bez pieczenia)

Bardzo pyszny, prosty w przygotowaniu...

Malinowa góra lodowa

Dodane przez: lonah

Malinowa góra lodowa

pyszne ciasto na każdą okazję

Dodane przez: magdalen91

Ciasto Góra Lodowa

Pyszne ciasto z masą, która rozpływa...

Góry słodkości

Dodane przez: Alicja321

Ciasto Góra słodkości

Słodkie-pyszne-idealne

Tort ,, Lodowy''

Dodane przez: BABECZKA 35

Tort ,, Lodowy''

Dzisiaj pochwalę się Wam pysznym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE