Ciasto Monte na kakaowym biszkopcie

4.34 (236 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na bardzo pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto o nazwie Monte, nazwa ta nie bierze się znikąd, ponieważ ciasto smakiem bardzo przypomina popularny deser. Składa się z kakaowego biszkopta, kremu oraz czekoladowej pianki posypanej zmielonymi orzechami :)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ***przepis na blaszkę 25x25cm
    BISZKOPT

    -3 jajka
    -2 białka (z masy)
    -0,5szkl cukru
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -1 szklanka mąki pszennej tortowej
    -5 łyżek oleju
    -5 łyżek wody
    -1,5 łyżki kakao
    KREM

    -1 litr mleka
    -3/4 szklanki cukru
    -1 cukier waniliowy
    -2 żółtka (białka dajemy do biszkopta)
    -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
    -2 łyżki mąki pszennej
    -250g masła lub margaryny
    PIANKA CZEKOLADOWA

    -200g czekolady deserowej
    -350ml śmietany 30%
    -2 łyżki cukru pudru

    DODATKOWO
    -kilka orzechów włoskich zmielonych na drobno
Wystaw ocenę:

4.34 (236 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z kremem Desery Ciasto

Ciasto monte na kakaowym biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. BISZKOPT
    Dno blaszki o wymiarach 25x25cm wykładamy papierem do pieczenia.
    Jajka wraz z białkami ucieramy z cukrem na puszystą masę.
    Dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia, dodajemy kakao,olej i wodę, całość miksujemy na gładką masę.
    Przekładamy ją do blaszki i pieczemy około 20 minut w temp 180 stopni do suchego patyczka.
    Biszkopt studzimy.
  • krem 2. KREM

    Do miski wlewamy około szklankę mleka, resztę dajemy do garnka i stawiamy na gazie
    Do mleka dodajemy żółtka, mąkę, budyń,cukier,cukier waniliowy i wszystko miksujemy. Powstałą masę wylewamy na gotujące się mleko i mieszamy do zgęstnienia jak budyń. Studzimy.
    ***ja sobie zawsze ten budyń przygotowuję wieczorem dzień przed pieczeniem ciasta.***

    Gdy budyń jest zimny do miski dajemy masło lub margarynę w temp pokojowej i ucieramy ją na puch, stopniowo dodajemy budyń i miksujemy na gładki krem.
  • krem 3. Krem wykładamy na biszkopt.
    Ciasto wstawiamy do lodówki.
  • pianka 4. PIANKA
    Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy nad kąpielą wodną. ***ważne by była to czekolada dobrej jakości-wtedy ładnie się roztopi.
    Roztopioną czekoladę chwilkę studzimy.
    Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy czekoladę i miksujemy na gładką masę.
  • orzechy 5. Powstałą masę wykładamy na krem.
    Orzechy mielimy i posypujemy nimi ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.Wtedy pianka ładnie się zetnie i nabierze musowej konsystencji.
  • Ciasto Monte 6. I gotowe :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować