Ciasto Monte na kakaowym biszkopcie

  • wyświetlono: 34118 |
  • dodany do książki kucharskiej: 16 |
  • polecenia: 0

Zapraszam na bardzo pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto o nazwie Monte, nazwa ta nie bierze się znikąd, ponieważ ciasto smakiem bardzo przypomina popularny deser. Składa się z kakaowego biszkopta, kremu oraz czekoladowej pianki posypanej zmielonymi orzechami :)

P1018962_Fotor
  • 20 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

***przepis na blaszkę 25x25cm
BISZKOPT

-3 jajka
-2 białka (z masy)
-0,5szkl cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 szklanka mąki pszennej tortowej
-5 łyżek oleju
-5 łyżek wody
-1,5 łyżki kakao
KREM

-1 litr mleka
-3/4 szklanki cukru
-1 cukier waniliowy
-2 żółtka (białka dajemy do biszkopta)
-2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
-2 łyżki mąki pszennej
-250g masła lub margaryny
PIANKA CZEKOLADOWA

-200g czekolady deserowej
-350ml śmietany 30%
-2 łyżki cukru pudru

DODATKOWO
-kilka orzechów włoskich zmielonych na drobno

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Monte na kakaowym biszkopcie

  • biszkopt1. BISZKOPT
    Dno blaszki o wymiarach 25x25cm wykładamy papierem do pieczenia.
    Jajka wraz z białkami ucieramy z cukrem na puszystą masę.
    Dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia, dodajemy kakao,olej i wodę, całość miksujemy na gładką masę.
    Przekładamy ją do blaszki i pieczemy około 20 minut w temp 180 stopni do suchego patyczka.
    Biszkopt studzimy.
  • krem2. KREM

    Do miski wlewamy około szklankę mleka, resztę dajemy do garnka i stawiamy na gazie
    Do mleka dodajemy żółtka, mąkę, budyń,cukier,cukier waniliowy i wszystko miksujemy. Powstałą masę wylewamy na gotujące się mleko i mieszamy do zgęstnienia jak budyń. Studzimy.
    ***ja sobie zawsze ten budyń przygotowuję wieczorem dzień przed pieczeniem ciasta.***

    Gdy budyń jest zimny do miski dajemy masło lub margarynę w temp pokojowej i ucieramy ją na puch, stopniowo dodajemy budyń i miksujemy na gładki krem.
  • krem3. Krem wykładamy na biszkopt.
    Ciasto wstawiamy do lodówki.
  • pianka4. PIANKA
    Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy nad kąpielą wodną. ***ważne by była to czekolada dobrej jakości-wtedy ładnie się roztopi.
    Roztopioną czekoladę chwilkę studzimy.
    Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy czekoladę i miksujemy na gładką masę.
  • orzechy5. Powstałą masę wykładamy na krem.
    Orzechy mielimy i posypujemy nimi ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.Wtedy pianka ładnie się zetnie i nabierze musowej konsystencji.
  • Ciasto Monte6. I gotowe :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

orzechyDeserciasto z czekoladąciasto z piankąpyszne ciastociasto z krememczekoladowa piankaprzepis na ciastociasto monte

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto kryształek na biszkopcie

Dodane przez: Magster

CIASTO KRYSZTAŁEK NA BISZKOPCIE

Po świątecznych wypiekach mamy...

orzechowe ciasto

Dodane przez: BonAppetitMalgorzata

Ciasto na orzechowym biszkopcie

Moje ulubione ciasto orzechowe...

porcja ciasta

Dodane przez: antrea

ciasto szefa na biszkopcie

Idealne ciasto... kremy i toffi...

Krówka na biszkopcie

Dodane przez: danusia19671

Ciasto Krówka na biszkopcie

Przepyszne ciasto do kawy, które...


Kryształek na puszystym biszkopcie

Dodane przez: Magiel Kuchenny

Ciasto Kryształek na puszystym biszkopcie

Pyszny puszysty biszkopt, śmietana...

Ciasto Balowe.

Dodane przez: Słodko Słodka

Ciasto Balowe na Biszkopcie

Biszkopt,masa budyniowa,krakersy,masa...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE