Kostka BANKIETOWA

4.5 (164 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo smaczne ciasto, które ma połączenie smakowe cytryny, maliny oraz pomarańczy.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt o wymiarach 24cm/30cm,
    3 jajka,
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    1 łyżka kakao,
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    2 łyżki cukru.

    Masa cytrynowa:
    2 budynie waniliowe
    200ml soku z cytryny (użyłam 4 duże sztuki)
    1,5 szklanki wody
    1 szklanka cukru
    200g masła 82%.
    Masa malinowa:
    0,5 litra śmietany 30%,
    200 gramów mrożonych malin,
    2 łyżki cukru pudru,
    2 łyżeczki żelatyny + 4 łyżki zimnej wody,
    1 galaretka malinowa.
    Dodatkowo:
    2 galaretki pomarańczowe,
    ok 35 sztuk dużych herbarników,
    ok 10 ciastek oreo.
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Kostka bankietowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 st. C przez około 20 minut.
  • krem 2. Budyń cytrynowy: Szklankę wody , sok z cytryny i cukier zagotuj.
    Budyń rozprowadź z pozostałą zimną woda i dodaj do gotującej się wody z sokiem. Mieszaj energicznie aby nie było grudek. Budyń studzimy.
  • krem 3. Krem cytrynowy: Miękkie masło ubijamy kilka minut, następnie zmiksuj osobno budyń i dodawaj go porcjami do masła. Miksuj kilka minut na gładką masę. gotowy krem wyłóż na wystudzony biszkopt (biszkopt wcześniej można dowolnie nasączyć). Układamy na krem ciasteczka jedno przy drugim.
  • masa 4. Galaretkę malinową rozpuszc w jednej szklance gorącej wody i pozostaw do wystudzenia. Żelatyne zalej wodą, pozostaw do napęcznienia i po kilku minutach rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zimną kremówkę ubij ,dodaj cukier puder oraz rozmrożone maliny, ostudzoną galaretkę i rozpuszczoną żelatynę. Całość dobrze wymieszaj i wyłóż na warstwę z ciasteczkami.
  • Kostka BANKIETOWA 5. Na masę malinową wykładam kolejne ciasteczka jedno przy drugim. Pomarańczowe galaretki rozpuszczam z 3 szklankami gorącej wody. Pozostawiam do lekkiego stężenia i dopiero wylewam na blaszkę. Gdy galaretka zacznie tężeć przecinam na pół ciasteka oreo i układam na galaretce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Galaretka Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować