Kostka BANKIETOWA

  • wyświetlono: 4530 |
  • dodany do książki kucharskiej: 17 |
  • polecenia: 0

Bardzo smaczne ciasto, które ma połączenie smakowe cytryny, maliny oraz pomarańczy.

Marta Ryżek-Kalkowska
  • 14 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Biszkopt o wymiarach 24cm/30cm,
3 jajka,
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżka kakao,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki cukru.

Masa cytrynowa:
2 budynie waniliowe
200ml soku z cytryny (użyłam 4 duże sztuki)
1,5 szklanki wody
1 szklanka cukru
200g masła 82%.
Masa malinowa:
0,5 litra śmietany 30%,
200 gramów mrożonych malin,
2 łyżki cukru pudru,
2 łyżeczki żelatyny + 4 łyżki zimnej wody,
1 galaretka malinowa.
Dodatkowo:
2 galaretki pomarańczowe,
ok 35 sztuk dużych herbarników,
ok 10 ciastek oreo.

Sposób przygotowania przepisu:

Kostka BANKIETOWA

  • biszkopt1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 st. C przez około 20 minut.
  • krem2. Budyń cytrynowy: Szklankę wody , sok z cytryny i cukier zagotuj.
    Budyń rozprowadź z pozostałą zimną woda i dodaj do gotującej się wody z sokiem. Mieszaj energicznie aby nie było grudek. Budyń studzimy.
  • krem3. Krem cytrynowy: Miękkie masło ubijamy kilka minut, następnie zmiksuj osobno budyń i dodawaj go porcjami do masła. Miksuj kilka minut na gładką masę. gotowy krem wyłóż na wystudzony biszkopt (biszkopt wcześniej można dowolnie nasączyć). Układamy na krem ciasteczka jedno przy drugim.
  • masa4. Galaretkę malinową rozpuszc w jednej szklance gorącej wody i pozostaw do wystudzenia. Żelatyne zalej wodą, pozostaw do napęcznienia i po kilku minutach rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zimną kremówkę ubij ,dodaj cukier puder oraz rozmrożone maliny, ostudzoną galaretkę i rozpuszczoną żelatynę. Całość dobrze wymieszaj i wyłóż na warstwę z ciasteczkami.
  • Kostka BANKIETOWA5. Na masę malinową wykładam kolejne ciasteczka jedno przy drugim. Pomarańczowe galaretki rozpuszczam z 3 szklankami gorącej wody. Pozostawiam do lekkiego stężenia i dopiero wylewam na blaszkę. Gdy galaretka zacznie tężeć przecinam na pół ciasteka oreo i układam na galaretce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latogalaretkacytrynaWielkanocświętaMalinyciasto z owocamiCiasto z galaretkącytrynowiecMalinowiecwarstwowe ciasto

Komentarze

Podobne przepisy

Kostka Łasucha

Dodane przez: Świat Wypieków

Ciasto "Kostka Łasucha"

Kostka Łasucha to trzy placki półkruchego...

Kostka ananasowa z galaretką

Dodane przez: bienpyt

Kostka ananasowa z galaretką

Bardzo delikatne ciasto z bitą...

Kostka chałwowa

Dodane przez: Agnieszka O

Kostka chałwowa

Nietuzinkowe ciasto. Wilgotne,...

Kostka Pomarańczowa.

Dodane przez: Słodko Słodka

Kostka pomarańczowa

Ciasto z pomarańczową masą budyniową...

Malinowa kostka

Dodane przez: Wojty

Malinowa kostka

Bardzo lekkie i owocowe ciasto.

Brzoskwiniowa kostka

Dodane przez: zzewa

Brzoskwiniowa kostka

Ciasto idealne dosłownie na każdą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE