Kostka bankietowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 st. C przez około 20 minut.
2.Budyń cytrynowy: Szklankę wody , sok z cytryny i cukier zagotuj.
Budyń rozprowadź z pozostałą zimną woda i dodaj do gotującej się wody z sokiem. Mieszaj energicznie aby nie było grudek. Budyń studzimy.
3.Krem cytrynowy: Miękkie masło ubijamy kilka minut, następnie zmiksuj osobno budyń i dodawaj go porcjami do masła. Miksuj kilka minut na gładką masę. gotowy krem wyłóż na wystudzony biszkopt (biszkopt wcześniej można dowolnie nasączyć). Układamy na krem ciasteczka jedno przy drugim.
4.Galaretkę malinową rozpuszc w jednej szklance gorącej wody i pozostaw do wystudzenia. Żelatyne zalej wodą, pozostaw do napęcznienia i po kilku minutach rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zimną kremówkę ubij ,dodaj cukier puder oraz rozmrożone maliny, ostudzoną galaretkę i rozpuszczoną żelatynę. Całość dobrze wymieszaj i wyłóż na warstwę z ciasteczkami.
5.Na masę malinową wykładam kolejne ciasteczka jedno przy drugim. Pomarańczowe galaretki rozpuszczam z 3 szklankami gorącej wody. Pozostawiam do lekkiego stężenia i dopiero wylewam na blaszkę. Gdy galaretka zacznie tężeć przecinam na pół ciasteka oreo i układam na galaretce.
Komentarze