Kostka makowo pomarańczowa na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: jajka wybić, posolić, dodać cukier, ubić na puszystą masę. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodać olej, porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut.
Masę makową wymieszać z galaretką , podgrzać by galaretka się rozpuściła. Przestudzoną wyłożyć na przestudzone ciasto, schłodzic.
Na soku pomarańczowym z cukrem ugotować budynie, lekko przestudzone wylać na masę makową, wyrównać, rozłożyć skórkę pomarańczową, lekko wcisnąć w masę pomarańczową. Ponownie schłodzić. Ciasto przed podaniem pokroić w większą kostkę, udekorować cząstkami pomarańczy.
Porady
1.wierzch ciasta można udekorować zamiast skórki pomarańczowej polewą czekoladową.
Komentarze