Kostka makowo pomarańczowa na biszkopcie

5 (192 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo aromatyczne ciasto – makowo-pomarańczowe na biszkoptowym spodzie z pomarańczową skórką na wierzchu. Super smak i wygląd.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Forma: 20x25 cm
    Składniki ciasto:
    3 duże jajka
    ¾ szklanki cukru
    ¾ szklanki mąki tortowej
    1 łyżka oleju rzepakowego
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczeia
    Szczypta soli
    Papier do pieczenia
    1 opakowanie gotowej masy makowej z bakaliami
    1 galaretka pomarańczowa
    2 budynie waniliowe
    ¾ l gęstego soku pomarańczowego
    4 łyżki cukru
    100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
    Do dekoracji – cząstki pomarańczy.
Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Sok

Kostka makowo pomarańczowa na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jajka wybić, posolić, dodać cukier, ubić na puszystą masę. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodać olej, porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut.
    Masę makową wymieszać z galaretką , podgrzać by galaretka się rozpuściła. Przestudzoną wyłożyć na przestudzone ciasto, schłodzic.
    Na soku pomarańczowym z cukrem ugotować budynie, lekko przestudzone wylać na masę makową, wyrównać, rozłożyć skórkę pomarańczową, lekko wcisnąć w masę pomarańczową. Ponownie schłodzić. Ciasto przed podaniem pokroić w większą kostkę, udekorować cząstkami pomarańczy.

Porady

1.wierzch ciasta można udekorować zamiast skórki pomarańczowej polewą czekoladową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mak Sok pomarańczowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować