Biszkopt makowy z kremem karpatkowo - kokosowym pod wiśniami

  • wyświetlono: 49683 |
  • dodany do książki kucharskiej: 33 |
  • polecenia: 3

Wiadomo, że kokos i mak to doskonałe połączenie, a jeśli do tego duetu dodamy jeszcze wiśnie to otrzymamy coś naprawdę pysznego. Bardzo delikatne ciasto, które każdy z przyjemnością będzie zajadał i na pewno poprosi o kolejny kawałeczek. Ciasto świetnie sprawdzi się na wyjątkowe uroczystości.Polecam

juchab
  • 40min

Składniki

Blaszka o wymiarach 25x40cm
Biszkopt makowy:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka suchego maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki oleju
2 łyżki zimnej wody

Krem karpatkowo kokosowy:
500ml mleka
1 opakowanie kremu karpatka
100g kokosu
250g masła

Masa wiśniowa:
1 litrowy słoik wiśni w kompocie
5 łyżek cukru – ilość orientacyjna
1 szklanka wody
4 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania przepisu:

Biszkopt makowy z kremem karpatkowo - kokosowym pod wiśniami

  • 1. Biszkopt makowy: Obie mąki przesiać przez sitko razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać z makiem. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i po dokładnym ubiciu, zmniejszając obroty miksera dodawać po jednym żółtku, następnie nie przerywając miksowania wlewać po łyżce oleju i wody. Na koniec mieszając łyżką wsypywać partiami przesiane mąki z proszkiem i makiem. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Ciasto się lekko zrumieni. Można sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone. Zimny przekroić na pół.
  • 2. Krem karpatkowo kokosowy: Krem karpatkowy przygotować według przepisu na opakowaniu. Podczas gotowania mleka dołożyć kokos. Zimną masę utrzeć z masłem na puszysty krem.
  • 3. Masa wiśniowa: Wiśnie odsączyć z soku i uzupełnić go wodą, tak aby powstało 500ml płynu. Wsypać cukier i całość zagotować. 1 szklankę wody wymieszać z mąką ziemniaczaną, wlać do gotującego się soku, zagotować, na koniec dodać wiśnie. Dokładnie wymieszać, gorącą masę wyłożyć na ciasto.
  • 4. Przełożenie:
    Na pierwszy biszkopt wyłożyć cały krem karpatkowy. Przykryć pozostałym biszkoptem. Na wierzch wyłożyć gorącą masę wiśniową. Gdy trochę przestygnie, włożyć do lodówki, do całkowitego stężenia. Wierzch można udekorować kokosem

Jeśli smakował Ci ten przepis, zobacz nasze inne pomysły na ciasto z kremem. 

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodyszkola_babcikokosmakWiśnieciasta z owocamiciasta z makiemciasto z kremem

Komentarze

Podobne przepisy

Biszkopt z kremem kokosowym, truskawkami i ananasem

Dodane przez: juchab

Biszkopt z kremem kokosowym, truskawkami...

Delikatny biszkopt z nutą egzotycznych...

image-1m8fkqv

Dodane przez: moniaaa19936

RURKI Z KREMEM KARPATKOWYM

Chrupkie rurki z delikatnym kremem

Biszkopt z kokosowym i czekoladowym kremem

Dodane przez: juchab

Biszkopt z kokosowym i czekoladowym kremem

Smakowite połączenie czekolady...

RURKI Z KREMEM

Dodane przez: violast11

KRUCHE RURKI Z KREMEM KARPATKOWYM

Bardzo kruche, smaczne i delikatne...

Biszkopt makowy z kremem i galaretką

Dodane przez: magdam0307

Biszkopt makowy z kremem i galaretką

pyszne ciasto na każdą okazję

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE