Wspaniały, delikatny i aksamitny w smaku sernik z dodatkiem borówek i truskawek, który przywołuje lato. Pięknie wygląda i gwarantuję, że smakuje jeszcze lepiej- znika w mgnieniu oka.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Masa:
-1 kg twarogu sernikowego wiaderkowego
-1 szklanka cukru
-1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
-1 łyżka aromatu śmietankowego
-2 budynie śmietankowe w proszku
-5 dużych jaj
Spód:
-200 g okrągłych biszkoptów
-150 g masła
Owoce:
-200 g borówki amerykańskiej
-100 g truskawek
Śmietankowy sernik pieczony z owocami lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopty drobno kruszymy. Wlewamy do nich roztopione masło i dokładnie mieszamy. Wysypujemy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy, dociskamy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy.
2.Do miski wkładamy twaróg, wbijamy żółtka, wsypujemy budynie, cukry, wlewamy aromat. W osobnej misce białka ubijamy na sztywną pianę.
3.Twaróg z pozostałymi składnikami miksujemy na gładką masę na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Dodajemy w dwóch partiach pianę z białek, dokładnie mieszamy szpatułką do ciasta.
4.Masę wylewamy do tortownicy na spód. Na wierzchu układamy po brzegach pokrojone w plasterki truskawki, na środku wysypujemy borówki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez 60-70 minut, do suchego patyczka. Studzimy godzinę w lekko uchylonym piekarniku (między drzwiczki wkładamy rękawicę kuchenną). Następnie wyjmujemy i czekamy aż ostygnie. Gdy tak się stanie wkładamy na jeszcze minimum dwie godziny do lodówki do schłodzenia. Smacznego!
Komentarze