Mleko skondensowane

Mleko skondensowane - skład

Mleko skondensowane (zagęszczone) powstaje przez częściowe usunięcie wody z mleka znormalizowanego, tzn. zawierającego konkretną ilość tłuszczu. Przyjmuje postać gęstej cieczy o kremowej barwie oraz gładkiej konsystencji. Występuje w formie słodzonej oraz niesłodzonej.

Polskie normy szczegółowo określają parametry, jakimi ma się cechować mleko, aby można je było uznać za skondensowane. Wersja niesłodzona musi zawierać 25% suchej masy, w tym 7,5% tłuszczu. Z kolei odmiana słodzona zawiera co najmniej 44,5% sacharozy i 28% składników mleka (w tym 8% tłuszczu).

Mleko skondensowane niesłodzone odznacza się składem podobnym do tradycyjnego mleka krowiego, tyle tylko, że stężenie poszczególnych składników odżywczych jest ponad 2 razy większe. Wynika to właśnie z procesu odparowywania wody. 

Ten typ mleka okazuje się w zasadzie neutralny dla ludzkiego organizmu - nie posiada bowiem na dłuższą metę ani dobroczynnych, ani szkodliwych właściwości. Warto ewentualnie zwrócić uwagę na jego kaloryczność, która jest wyższa niż w przypadku zwykłego mleka.

Do czego wykorzystać mleko zagęszczone?

Mleko zagęszczone niesłodzone bywa bardzo lubiane przez amatorów białej kawy. Twierdzą oni, że cechuje je większa jedwabistość i bogatszy smak niż ma to miejsce w przypadku mleka krowiego. Na kawie nie kończą się jednak bynajmniej możliwości zastosowania mleka skondensowanego.

Wyczarować można z niego wiele lekkich, puszystych smakołyków. Niektóre z nich wymagają nieco wprawy, stanowią więc doskonały pretekst do szlifowania naszych umiejętności cukierniczych.

Dobry przykład stanowi brzoskwiniowe ptasie mleczko. Lekka formuła deseru sprawia, że dosłownie rozpływa się on w ustach, natomiast smakowite dekoracje (polewa czekoladowa, wiórki kokosowe) czynią jego degustację jeszcze przyjemniejszą.

Co prawda na przygotowanie takiego ciasta trzeba poświęcić dłuższą chwilę - ok. 90 minut - jednak efekt końcowy w pełni wynagrodzi nam wszelkie wysiłki. Za dodatkowy plus przepisu można uznać również to, że niewielka ilość składników pozwala otrzymać sporą liczbę porcji. 

Całkiem inną propozycją na deser będzie Oreo Milkshake - pyszny i orzeźwiający napój mleczny, który sprawdzi się wiele razy w ciągu upalnego lata. Jego przygotowanie nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności. Nieodzowny do zmiksowania lodów i ciasteczek okaże się jednak blender. W zależności od tego, ile skondensowanego mleka zdecydujemy się dolać do shake'a, otrzyma on gęstszą lub rzadszą  konsystencję.

Mleko skondensowane niesłodzone przyda nam się szczególnie w okresach świątecznych, tzn. bożonarodzeniowym i wielkanocnym. W ciągu całego roku coraz więcej osób decyduje się kupować gotowe ciasta w cukierniach albo po prostu jadać je w kawiarni, natomiast przed świętami większość z nas stawia sobie za punkt honoru upiec coś samodzielnie. Zagęszczone, niesłodzone mleko może się tu okazać naszym strategicznym sprzymierzeńcem.

Dzięki niemu wielkanocny mazurek kajmakowy będzie lepszy niż kiedykolwiek przedtem. Jego upieczenie zajmuje co prawda dłuższą chwilę i odbywa się etapami, lecz w zamian - stosując się do proporcji składników podanych w przepisie - otrzymamy ciasto naprawdę sporych rozmiarów (można je podzielić na 20 kawałków). Lista produktów niezbędnych do przygotowania takiego mazurka nie jest ani zbyt długa, ani skomplikowana, choć figurują na niej składniki tak intrygujące jak suszone morele albo płatki migdałów.  

Mleko zagęszczone niesłodzone można także wykorzystać w sposób absolutnie nieschematyczny: do produkcji batoników musli. Wydaje się to odrobinę szalone, w rzeczywistości potrzebujemy jednak wyłącznie wspomnianego mleka oraz płatków owsianych i bakalii. Po zapieczeniu otrzymamy przekąskę  zdrową i niezwykle sycącą.

Polecane przepisy

Liczba przepisów: 50

3.55 (579 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

piernik milky way

To może cię zainteresować