Kociołek gajowego

4 (1 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Danie jednogarnkowe, smakowite i sycące. Najlepiej smakuje na świeżym powietrzu.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • •800 g mięsa wołowego
    •500 g podgardla
    •1 kg świeżych grzybów ( prawdziwki, podgrzybki, koźlaki )
    •3 marchewki
    •mała pietruszka
    •1/2 selera
    •2 cebule
    •6 ząbków czosnku
    •1 kg ziemniaków
    •5 liści kapusty włoskiej
    •tymianek
    •sól


    •marynata do mięsa :
    •łyżka oleju rzepakowego
    •zioła prowansalskie
    •łyżka czosnku niedźwiedziego
    •łyżeczka rozgniecionego jałowca
    •2 listki laurowe
    •4 kulki ziela angielskiego
    50 ml żubrówki
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Kociołek gajowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wołowe myjemy i kroimy w grube kawałki. Dodajemy olej, zioła, listek laurowy, ziele angielskie, sól i żubrówkę. Mieszamy dokładnie mięso z marynatą. Pozostawiamy w lodówce na godzinę.

    Warzywa obieramy, myjemy i kroimy. Ziemniaki w grubą kostkę. Marchewkę, pietruszkę, selera w grube kawałki. Grzyby oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Podgardle kroimy w paski, albo też w kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Czosnek w plasterki.
    Układamy warstwy najlepiej w wysokim garnku, albo w żeliwnym kociołku.

    Na dno kładziemy podgardle i obsmażamy. Na podgardle kładziemy połowę ziemniaków. Posypujemy tymiankiem i solą. Na ziemniaki układamy połowę cebuli z czosnkiem. Teraz marchewka, pietruszka i seler. Na to wykładamy połowę wołowiny. Na wołowinę grzyby i ponownie pozostałe mięso.

    Teraz reszta ziemniaków posypana tymiankiem i solą oraz cebula i czosnek. Wszystko przykrywamy liśćmi kapusty włoskiej. Dodajemy ok 300 ml przegotowanej wody i stawiamy na wolnym ogniu na ok. 2 - 2,5 godziny.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Gotowanie Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

4.99 (173 ocen)

Śledzie gajowego

To może cię zainteresować