Kociołek rosyjski - wakacyjna konserwa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Półki w sklepach uginają się od różnych konserw, słoików. Ja jednak robię własne słoiki na wakacje. Kociołek rosyjski czyli mięso z papryką, pomidorami, pieczarkami i makronem. Ten domowy słoik jest o niebo lepszy od tego ze sklepu. W tym słoiku ze sklepu jest już dodany makaron.
Jednak połączenie makaronu z resztą potrawy tuż przed podaniem sprawia, że potrawa jest smaczniejsza. Poza tym wiemy co wkładamy do słoika.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 duże cebule
    2 łyżki oleju rzepakowego
    500 g mięsa z indyka na gulasz
    2 papryki czerwone
    papryczka peperoni
    500 g pieczarek
    2 łyżki masła
    pieprz czarny świeżo mielony
    2 puszki pomidorów krojonych ( 2x400 g )
    3-4 łyżki ketchupu pikantnego
    łyżka musztardy sarepskiej
    łyżeczka wędzonej papryki
    łyżeczka cukru
    pieprz młotkowany z kolendrą
    sól do smaku
    300 g makaronu cavatappi lub innego ulubionego
    posiekana natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Gulasz

Kociołek rosyjski - wakacyjna konserwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym garnku, na rozgrzanym oleju rzepakowym zeszklić pokrojone w kostkę cebule. Dodać mięso i dusić kilka minut na wolnym ogniu, aż mięso straci surowość. Dodać pokrojone w kostkę czerwone papryki i drobno pokrojoną papryczkę peperoni. Dusić na wolnym ogniu i mieszać.
    Na patelni, na maśle usmażyć oczyszczone, umyte, pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć aż woda prawie cała odparuje. Dodać pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku.
    Przełożyć do garnka z mięsem. Dodać pomidory i szklankę gorącej wody.
    Gotować do miękkości mięsa. Dodać ketchup, musztardę, cukier, pieprz młotkowany z kolendrą, wędzoną paprykę i sól do smaku. Gorącą potrawę przełożyć do wyparzonych słoików i mocno zakręcić nakrętki. Odwrócić do góry denkami i pozostawić do wystudzenia.
    Można też dla pewności pasteryzować słoiki 15min od zagotowania się wody.
    Przed podaniem ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Zawartość słoika zagrzać i wymieszać z makaronem. Oprószyć posiekaną natką pietruszki.
    Smacznego.

Porady

Świeże pomidory będą lepsze od tych z puszki, albo własne ze słoików. O tej porze roku niestety już mi się skończyły moje ze słoików, a takich polnych jeszcze nie ma.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Papryka Pieczarki Pomidor Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować