• Średni

Knysze to danie typowo świąteczne, idealne jako dodatek do potraw.

  • Średni

Składniki:

  • CIASTO::
    - mąka pszenna: 0.5 kilograma
    - świeże drożdże: 2 dekagramy
    - mleko: 1 szklanka
    - cukier: 0.5 łyżeczki
    - Jajko: 1 sztuka
    - margaryna: 1 łyżka
    - sól: 1 łyżeczka
    FARSZ::
    - Kiszona kapusta: 0.5 kilograma
    - cebula: 1 sztuka
    - jajka ugotowane na twardo: 3 sztuki
    - olej: 2 łyżki
    - kminek: 1 łyżeczka
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    - Liscie laurowe: 2 sztuki
    - kulki ziela angielskiego: 3 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Przystawki

Knysze z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zmieszać z ciepłym mlekiem, cukrem i łyżką mąki, odstawić na 15 min. Następnie dodać do reszty składników. Przykryć ściereczką i odstawić na 45 min.
  • 2. Kapustę opłukać, odcisnąć z nadmiaru wody i posiekać. Następnie zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie, dusić na małym ogniu ok. 1godz 20min. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju. Dodać odciśniętą kapustę, kminek, doprawić do smaku i dusić ok. 15 min na małym ogniu. Jajka oskubać i posiekać. Ciasto podzielić na 3 części, każdą rozwałkować i wycinać niewielkie kwadraty. Posypać jajkiem, ułożyć łyżkę farszu. Składać rogi do środka jak kopertę i delikatnie zlepić. Ułożyć na blasze i odstawić na 15 min. Piec ok. 25 min w temp. 180st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować