knysze z kapustą

4.5 (184 ocen)

  • 45 min

Knysz jest swoistą litewską bułką drożdżową. Ciasto jest specyficzne, trochę odbiega smakiem od znanej nam drożdżówki. Odrobinę bardziej przypomina ciasto na pizzę. W wersji najbardziej tradycyjnej knysze piecze się z nadzieniem ziemniaczano-twarogowym.

  • 45 min

Składniki:

  • I. ciasto:
    25 dag mąki,
    3 dag drożdży,
    3/4 szklanki mleka,
    łyżeczka cukru,
    2 jajka,
    5 dag masła.
    II. farsz:
    100 g kiszonej kapusty,
    50 g gotowanego miesa/ pieczeni/ kiełbasy,
    1 mała szalotka,
    sól, pierz, kilka ziarenek jałowca i kminku,
    olej.
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Knysze z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roztrzeć drożdże z cukrem. Przesiać do nich mąkę. Wlać mleko i wbić umyte jajka. Dokładnie wyrobić. Dodać pod koniec wyrabiania roztopione masło i sól. Zostawić do wyrośniecia.
  • 2. Mięso podsmażyć z kapustą. Dodać poszatkowaną szalotkę i roztarte w moździerzu przyprawy. Smażyć ok. 7 minut.
  • 3. Wyrośnięte ciasto wyrobić jeszcze raz i rozwałkować na ok. 1 cm. Wykrajać grubą szklanką krążki, nałożyć na nie nadzienie i pozostawić do wyrośnięcia ok. 20 minut. Piec ok. 20 minut w 190 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować