Knysze z pieczarkami

4.5 (187 ocen)

Te pyszne,pieczone pierożki litewskie zawsze goszczą u mnie na wigilijnym stole.

Składniki:

  • na ciasto:
    20 g drożdży
    1/3 szklanki ciepłego mleka
    250 g mąki
    2 jajka
    50 g masła
    1 łyżeczka cukru
    szczypta soli
    na nadzienie:
    500 g pieczarek
    cebula
    olej
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Knysze z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem,przesiać do nich mąkę,wlać mleko,wbić jajka,dokładnie wyrobić,pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło i sól,ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • 2. Pieczarki oczyścić,drobno pokroić i wrzucić na rozgrzany olej i smażyć do miękkości,pod koniec smażenia dodać posiekana cebulę i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Wyrośnięte ciasto wyrobić jeszcze raz i rozwałkować na placek o grubości 1 cm,szklanką wykrawać krążki,na każdy nałożyć nadzienie sklejać jak pierogi i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia,a następnie wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować