Pyszne, delikatnie i rozpływające się w ustach kluseczki leniwe. Można podać je na słodko - z roztopionym masłem, cukrem i cynamonem lub sosem owocowym. Świetnie smakują też na wytrawnie - jako dodatek do sosów mięsnych.
30 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
-500 g twarogu półtłustego
-2 duże jaja
-2 duże, ugotowane i ostudzone ziemniaki
-1 łyżka mąki ryżowej
-1 łyżka mąki kukurydzianej+do podsypania blatu
-szczypta soli
Kluski leniwe - bezglutenowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę z solą do ugotowania klusek zagotowujemy. Żółtka oddzielamy od białek. Do miski z żółtkami wrzucamy twaróg i ziemniaki. Ubijamy tłuczkiem na gładką masę.
2.Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. W osobnej miseczce mieszamy ze sobą obie mąki. Dodajemy do nich masę twarogową i dokładnie mieszamy. Dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie, lecz dokładnie.
3.Blat podsypujemy lekko mąką kukurydzianą. Masę dzielimy na 5 porcji, z każdej formujemy na blacie wałeczek. Z wałeczków wycinamy kluski. Kluski wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Smacznego!
Komentarze