Kluski leniwe - bezglutenowe

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszne, delikatnie i rozpływające się w ustach kluseczki leniwe. Można podać je na słodko - z roztopionym masłem, cukrem i cynamonem lub sosem owocowym. Świetnie smakują też na wytrawnie - jako dodatek do sosów mięsnych. 

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -500 g twarogu półtłustego
    -2 duże jaja
    -2 duże, ugotowane i ostudzone ziemniaki
    -1 łyżka mąki ryżowej
    -1 łyżka mąki kukurydzianej+do podsypania blatu
    -szczypta soli

    Dodatkowo:
    -2 l wody
    -1 płaska łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kluski leniwe

Kluski leniwe - bezglutenowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Wodę z solą do ugotowania klusek zagotowujemy. Żółtka oddzielamy od białek. Do miski z żółtkami wrzucamy twaróg i ziemniaki. Ubijamy tłuczkiem na gładką masę.
  • 2 2. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. W osobnej miseczce mieszamy ze sobą obie mąki. Dodajemy do nich masę twarogową i dokładnie mieszamy. Dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie, lecz dokładnie.
  • 3 3. Blat podsypujemy lekko mąką kukurydzianą. Masę dzielimy na 5 porcji, z każdej formujemy na blacie wałeczek. Z wałeczków wycinamy kluski. Kluski wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg Ziemniaki Mąka kukurydziana Mąka ryżowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować