Pyszne drobiowe klopsiki w aksamitnym sosie pieczarkowym. Idealnie sprawdzą się na rodzinny obiad, czy danie gorące. Polecam podać na półmisku z pieczonymi ziemniaczkami i surówką.
45 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
2 filety pojedyncze
1 mała czerstwa bułka
1 cebula
1 jajko
1 ząbek czosnku
3 dag mąki pszennej
2-3 łyżki pokrojonego koperku
1/2 szklanki śmietany
5 pieczarek
sól oraz pieprz
Klopsiki drobiowe w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie. Mięso, namoczoną bułkę i cebule zemleć w maszynce. Dodać jajo,sól,pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrobić masę mięsną i uformować klopsiki.
2.Do garnka wlać wodę, dodać pokrojone pieczarki i włożyć klopsiki. Dusić pod przykryciem przez ok.30 minut. Klopsiki wyjąć, sos zagęścić mąką i śmietaną, dodać koperek i doprawić.
Komentarze