Klopsiki z indyka w sosie pieczarkowym

4.47 (180 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Proste do przygotowania i smaczne klopsiki.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mięso mielone z indyka 500 g,
    pieczarki mini 250 g,
    cebula duża 1 szt,
    czosnek 2 ząbki,
    jajka 1 szt,
    bułka tarta 3 łyżki,
    bulion drobiowy 3 szk,
    śmietana 2 łyżki,
    mąka 1 łyżka,
    sól,
    pieprz,
    olej do smażenia,
    mąka do obtoczenia klopsików,
    posiekany koperek,
Wystaw ocenę:

4.47 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Klops Klopsiki

Klopsiki z indyka w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać i drobno posiekać, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na patelni, na oleju podsmażyć cebulę, dodać czosnek i chwilę razem smażyć. Połowę cebuli dodać do mięsa mielonego. Pieczarki oczyścić i pokroić na plasterki, dodać do cebuli i smażyć razem około 6-8 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Do mięsa dodać również jajko, sól, pieprz oraz bułkę tartą. Masę dokładnie wymieszać i formować niewielkie klopsiki. Klopsiki obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju. Wlać gorący bulion i dusić pod przykryciem 15 minut. Po tym czasie klopsiki wyjąć, do bulionu dodać pieczarki i cebulę. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do bulionu i szybko i dokładnie wymieszać. Masę zagotować, włożyć klopsiki i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Klopsiki podawać posypane posiekanym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować