Klopsiki z indyka w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać i drobno posiekać, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na patelni, na oleju podsmażyć cebulę, dodać czosnek i chwilę razem smażyć. Połowę cebuli dodać do mięsa mielonego. Pieczarki oczyścić i pokroić na plasterki, dodać do cebuli i smażyć razem około 6-8 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Do mięsa dodać również jajko, sól, pieprz oraz bułkę tartą. Masę dokładnie wymieszać i formować niewielkie klopsiki. Klopsiki obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju. Wlać gorący bulion i dusić pod przykryciem 15 minut. Po tym czasie klopsiki wyjąć, do bulionu dodać pieczarki i cebulę. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do bulionu i szybko i dokładnie wymieszać. Masę zagotować, włożyć klopsiki i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Klopsiki podawać posypane posiekanym koperkiem.
Komentarze