KISZONY CZOSNEK

  • wyświetlono: 6203 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Dla wielbicieli czosnku, taki ukiszony będzie nie lada przysmakiem. Polecam

IMG_20190707_173458_367
  • 2 porcje
  • 20min
  • Łatwy

Składniki

kilka główek czosnku- musi być Polski
marchew
korzeń chrzanu
cebula
koper- baldach i zielone piórka
na każdy słoiczek łyżeczka gorczycy
1 ziele ang
zalewa:
litr wody
łyżka stołowa soli

Sposób przygotowania przepisu:

KISZONY CZOSNEK

  • 1. Do słoików układamy całe główki czosnku. Jeśli pozostaje nam wolna przestrzeń w słoiku, możemy dołożyć pojedyncze ząbki czosnku. Do każdego słoiczka wkładamy po kawałku marchwi, korzenia chrzanu, po baldachu kopru i po dwie gałązki- piórka kopru, wkładamy również ziele ang i gorczycę. W oddzielnym naczyniu rozpuszczamy sól w wodzie, taką zawiesiną zalewamy czosnek w słoikach. Kiszenie trwa ok 10-20 dni. Słoiczki przechowujemy w chłodnym miejscu.Po tym czasie wynosimy do piwniczki, uprzednio dobrze dokręcając słoiki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

cebulaczosnekchrzanmarchewkaPrzetworykoperkiszenie

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: lideczka04

Czosnek marynowany

O tym, że czosnek jest bardzo zdrowy,...

Czosnek w zalewie octowej

Dodane przez: AnetaSłużałek

Czosnek w zalewie octowej

Pyszny dodatek do kanapek, sałatek...

Czosnek marynowany z estragonem

Dodane przez: bogusia82

Czosnek marynowany z estragonem

Taki marynowany czosnek często...

kiszone buraki

Dodane przez: duszek

Kiszone buraki

Moda na kiszonki, a zwłaszcza kiszone...

Kiszony kalafior

Dodane przez: bogusia82

Kiszony kalafior

Bardzo lubię kalafiora kiszonego,...

Kiszona cukinia

Dodane przez: klaudia0318

Kiszona cukinia

Kisimy nie tylko ogórki :) Kiszona...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE