KISZONY CZOSNEK

4.47 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Dla wielbicieli czosnku, taki ukiszony będzie nie lada przysmakiem. Polecam

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kilka główek czosnku- koniecznie musi być Polski
    marchew
    korzeń chrzanu
    cebula
    koper- baldach i zielone piórka
    na każdy słoiczek łyżeczka gorczycy
    1 ziele ang
    zalewa:
    litr wody
    łyżka stołowa soli
Wystaw ocenę:

4.47 (160 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kiszony czosnek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do słoików układamy całe główki czosnku. Jeśli pozostaje nam wolna przestrzeń w słoiku, możemy dołożyć pojedyncze ząbki czosnku. Do każdego słoiczka wkładamy po kawałku marchwi, korzenia chrzanu, po baldachu kopru i po dwie gałązki- piórka kopru, wkładamy również ziele ang i gorczycę. W oddzielnym naczyniu rozpuszczamy sól w wodzie, taką zawiesiną zalewamy czosnek w słoikach. Kiszenie trwa ok 10-20 dni. Słoiczki przechowujemy w chłodnym miejscu.Po tym czasie wynosimy do piwniczki, uprzednio dobrze dokręcając słoiki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Chrzan Czosnek Koper Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować