Dla wielbicieli czosnku, taki ukiszony będzie nie lada przysmakiem. Polecam
20 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
kilka główek czosnku- koniecznie musi być Polski
marchew
korzeń chrzanu
cebula
koper- baldach i zielone piórka
na każdy słoiczek łyżeczka gorczycy
1 ziele ang
zalewa:
litr wody
łyżka stołowa soli
Kiszony czosnek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do słoików układamy całe główki czosnku. Jeśli pozostaje nam wolna przestrzeń w słoiku, możemy dołożyć pojedyncze ząbki czosnku. Do każdego słoiczka wkładamy po kawałku marchwi, korzenia chrzanu, po baldachu kopru i po dwie gałązki- piórka kopru, wkładamy również ziele ang i gorczycę. W oddzielnym naczyniu rozpuszczamy sól w wodzie, taką zawiesiną zalewamy czosnek w słoikach. Kiszenie trwa ok 10-20 dni. Słoiczki przechowujemy w chłodnym miejscu.Po tym czasie wynosimy do piwniczki, uprzednio dobrze dokręcając słoiki.
Komentarze