Czosnek kiszony

  • wyświetlono: 629 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Bardzo idealny dodatek do kanapek, smaczny i zdrowy :)

logo
  • 10 porcje
  • 20400min
  • Łatwy

Składniki

10 główek młodego polskiego czosnku
baldachy kopru
chrzan
gorczyca 1 łyżeczka
marchewka

zalewa:

sól - 1,5 łyżki stołowej na litr zimnej wody (kranówki lub źródlanej)

Sposób przygotowania przepisu:

Czosnek kiszony

  • Czosnek kiszony.1. Do słoika wkładamy oczyszczone główki młodego czosnku, dodajemy baldachy kopru, plasterki chrzanu, marchwi i gorczycę. Zalewamy zalewą i przykrywamy gazą słoik. Tak przygotowany słoik odstawiamy w kuchni na tydzień lub dwa, aby się kisił jak ogórki. Po tygodniu sprawdzamy stan ukiszenia, jeżeli jest dobry to przekładamy czosnek do mniejszych słoiczków, jeżeli nie to jeszcze niech się kisi dłużej. Wodę z kiszenia odstałą rozcieńczamy z zimną wodą na tyle żeby starczyło na zalanie słoiczków z czosnkiem. Tak przygotowaną zalewę zagotowujemy i gorącą zalewamy słoiczki z czosnkiem. Słoiczki zakręcamy i stawiamy w chłodne miejsce.
  • Czosnek kiszony.2. Ukiszony czosnek jest idealny do kanapek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Przetworyprzetwory_na_zimękiszony_czosnekprzetwory_z_ fiskarsmłody_kiszony_czosnek

Komentarze

Podobne przepisy

Marynowany czosnek niedźwiedzi

Dodane przez: Kasja1986

Czosnek niedźwiedzi marynowany w oleju

Z taką wersją czosnku niedźwiedziego...

Czosnek marynowany w oliwie i ziołach

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Czosnek marynowany w oliwie i ziołach

Taki czosnek możemy wykorzystać...

Kiszony kalafior

Dodane przez: bogusia82

Kiszony kalafior

Bardzo lubię kalafiora kiszonego,...

Suszony czosnek niedźwiedzi

Dodane przez: Paulina Nosek

Suszony czosnek niedźwiedzi

Pełen zdrowia dar lasu. ;)

Kiszona cukinia

Dodane przez: klaudia0318

Kiszona cukinia

Kisimy nie tylko ogórki :) Kiszona...

Kiszone jabłka

Dodane przez: ewaeu

Kiszone jabłka

Kisić można różne warzywa i owoce....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE