Czosnek kiszony

0 (0 ocen)

  • 340 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Bardzo idealny dodatek do kanapek, smaczny i zdrowy :)

  • 340 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 główek młodego polskiego czosnku
    baldachy kopru
    chrzan
    gorczyca 1 łyżeczka
    marchewka

    zalewa:

    sól - 1,5 łyżki stołowej na litr zimnej wody (kranówki lub źródlanej)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Czosnek kiszony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czosnek kiszony. 1. Do słoika wkładamy oczyszczone główki młodego czosnku, dodajemy baldachy kopru, plasterki chrzanu, marchwi i gorczycę. Zalewamy zalewą i przykrywamy gazą słoik. Tak przygotowany słoik odstawiamy w kuchni na tydzień lub dwa, aby się kisił jak ogórki. Po tygodniu sprawdzamy stan ukiszenia, jeżeli jest dobry to przekładamy czosnek do mniejszych słoiczków, jeżeli nie to jeszcze niech się kisi dłużej. Wodę z kiszenia odstałą rozcieńczamy z zimną wodą na tyle żeby starczyło na zalanie słoiczków z czosnkiem. Tak przygotowaną zalewę zagotowujemy i gorącą zalewamy słoiczki z czosnkiem. Słoiczki zakręcamy i stawiamy w chłodne miejsce.
  • Czosnek kiszony. 2. Ukiszony czosnek jest idealny do kanapek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować