Kiszony kalafior

  • wyświetlono: 666 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Jak się okazuje, ukisić można nie tylko ogórki i kapustę. Świetnie nadaje się do tego kalafior. Taką kiszonkę z powodzeniem wykorzystamy jako dodatek do sałatki lub zupy, a także jako jarzynkę do obiadu.

P10
  • 6 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

1 większy oczyszczony kalafior (750 g) – podzielony na małe cząstki
250 g czyszczonej marchewki – pokrojona w plastry
6 – 8 ząbków czosnku - obrany i pokrojony w plastry
po 2 większe gałązki koperku, lubczyku i selera korzeniowego
8 szklanek wrzątku
8 kulek ziela angielskiego
6 suszonych jagód jałowca
7 goździków
1 łyżeczka kminku całego
1 łyżeczka mielonej kurkumy
½ łyżeczki mielonego imbiru
2 łyżki soli

Sposób przygotowania przepisu:

Kiszony kalafior

  • Kiszony kalafior1. Do wrzątku dodać przyprawy korzenne, wsypać sól i wymieszać, by się rozpuściła. Zalewę wystudzić.
    Na dno zakręcanego/zamykanego pojemnika ułożyć po jednej gałązce zieleniny, następnie nakładać naprzemiennie kalafior, marchewkę i czosnek.
  • Kiszony kalafior2. Na wierzchu ułożyć pozostałą zieleninę, całość zalać zalewą. Pojemnik zakręcić/zamknąć i pozostawić na 3 – 4 dni w ciemnym, umiarkowanie chłodnym miejscu, aby zawartość pojemnika zaczęła fermentować. Następnie kalafior wynieść do piwnicy.

Porady

Kalafior jest gotowy do spożycia po ok. 1 tygodniu kiszenia.
Kalafior najlepiej zużyć w ciągu miesiąca – potem stanie się mocno ukiszony, choć nadal pozostanie chrupki i jędrny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

lubczykprzystawkaimbirczosnekkurkumakoperekkalafiormarchewkaselerowoce jałowcakminekzakąskaobiadPrzetworyprosteziele angielskiena zimnotanieoryginalnemarynatagoździkijarzynkado obiaduna zimęzalewadodatekdo sałatkido zupyprzepis_miesiąca1000kiszony kalafiorkiszonkakiszone warzywaukiszonekwaszone

Komentarze

Podobne przepisy

Kiszona cukinia

Dodane przez: JustKuchcik

Kiszona cukinia

Cukinia zrobiona w ten sposób to...

Kiszone jabłka

Dodane przez: ewaeu

Kiszone jabłka

Kisić można różne warzywa i owoce....

Kiszona cukinia

Dodane przez: Klaudia0318

Kiszona cukinia

Kisimy nie tylko ogórki :) Kiszona...

kiszone pomidorki

Dodane przez: klementynka

kiszone pomidorki

Kiszone pomidory od lat zaprawia...

ogórki kiszone

Dodane przez: Nina80

ogórki kiszone

ogórki kiszone obowiązkowo muszą...

kiszenie kapusty - Kapusta z ubiegłego roku(ostatni słoik)

Dodane przez: emalitowska

Kiszenie kapusty

Kiszenie kapusty to już co roczny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE