Kiszony kalafior

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Jak się okazuje, ukisić można nie tylko ogórki i kapustę. Świetnie nadaje się do tego kalafior. Taką kiszonkę z powodzeniem wykorzystamy jako dodatek do sałatki lub zupy, a także jako jarzynkę do obiadu.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 większy oczyszczony kalafior (750 g) – podzielony na małe cząstki
    250 g czyszczonej marchewki – pokrojona w plastry
    6 – 8 ząbków czosnku - obrany i pokrojony w plastry
    po 2 większe gałązki koperku, lubczyku i selera korzeniowego
    8 szklanek wrzątku
    8 kulek ziela angielskiego
    6 suszonych jagód jałowca
    7 goździków
    1 łyżeczka kminku całego
    1 łyżeczka mielonej kurkumy
    ½ łyżeczki mielonego imbiru
    2 łyżki soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kiszony kalafior - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kiszony kalafior 1. Do wrzątku dodać przyprawy korzenne, wsypać sól i wymieszać, by się rozpuściła. Zalewę wystudzić.
    Na dno zakręcanego/zamykanego pojemnika ułożyć po jednej gałązce zieleniny, następnie nakładać naprzemiennie kalafior, marchewkę i czosnek.
  • Kiszony kalafior 2. Na wierzchu ułożyć pozostałą zieleninę, całość zalać zalewą. Pojemnik zakręcić/zamknąć i pozostawić na 3 – 4 dni w ciemnym, umiarkowanie chłodnym miejscu, aby zawartość pojemnika zaczęła fermentować. Następnie kalafior wynieść do piwnicy.

Porady

Kalafior jest gotowy do spożycia po ok. 1 tygodniu kiszenia. Kalafior najlepiej zużyć w ciągu miesiąca – potem stanie się mocno ukiszony, choć nadal pozostanie chrupki i jędrny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować