Czosnek kiszony po mołdawsku

  • wyświetlono: 4200 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Kiszony czosnek jest smaczny i zdrowy, polecam tym którzy lubią jeść czosnek. Dobry jako dodatek do niektórych zup, sosów i do kanapek.

Czarek
  • 10 porcje
  • 20400min
  • Łatwy

Składniki

10 główek młodego polskiego czosnku
baldachy kopru (mogą być suszone)
chrzan
gorczyca 1 łyżeczka
marchewka
sól 3-4 łyżki

Sposób przygotowania przepisu:

Czosnek kiszony po mołdawsku

  • 1. zalewa:
    sól - 1,5 łyżki stołowej na litr zimnej wody (kranówki lub źródlanej).
    Do słoika wkładamy oczyszczone główki czosnku, dodajemy baldachy kopru, plasterki chrzanu, marchwi i gorczycę.Zalewamy zalewą i przykrywamy słoik gazą. Tak przygotowany słoik odstawiamy w kuchni na tydzień lub dwa, aby się kisił, tak jak ogórki. Po tygodniu sprawdzamy stan ukiszenia, jeżeli jest dobry to przekładamy czosnek do mniejszych słoiczków, jeżeli nie to jeszcze niech się kisi dłużej. Wodę z kiszenia, rozcieńczamy z zimną wodą na tyle żeby starczyło na zalanie słoiczków z czosnkiem. Tak przygotowaną zalewę zagotowujemy i zalewamy nią czosnek. Słoiczki zakręcamy i stawiamy w chłodne miejsce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzuczosnekkiszony_czosnek

Komentarze

Podobne przepisy

Czosnek marynowany z chili

Dodane przez: kaskamar

Czosnek marynowany z chili

Zdrowie podane na talerzu.

Suszony czosnek niedźwiedzi

Dodane przez: Paulina Nosek

Suszony czosnek niedźwiedzi

Pełen zdrowia dar lasu. ;)

Dodane przez: lideczka04

Czosnek marynowany

O tym, że czosnek jest bardzo zdrowy,...

Czosnek marynowany z estragonem

Dodane przez: bogusia82

Czosnek marynowany z estragonem

Taki marynowany czosnek często...

Kiszona cukinia

Dodane przez: JustKuchcik

Kiszona cukinia

Cukinia zrobiona w ten sposób to...

Kiszona cukinia

Dodane przez: klaudia0318

Kiszona cukinia

Kisimy nie tylko ogórki :) Kiszona...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE