Czosnek kiszony po mołdawsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.zalewa:
sól - 1,5 łyżki stołowej na litr zimnej wody (kranówki lub źródlanej).
Do słoika wkładamy oczyszczone główki czosnku, dodajemy baldachy kopru, plasterki chrzanu, marchwi i gorczycę.Zalewamy zalewą i przykrywamy słoik gazą. Tak przygotowany słoik odstawiamy w kuchni na tydzień lub dwa, aby się kisił, tak jak ogórki. Po tygodniu sprawdzamy stan ukiszenia, jeżeli jest dobry to przekładamy czosnek do mniejszych słoiczków, jeżeli nie to jeszcze niech się kisi dłużej. Wodę z kiszenia, rozcieńczamy z zimną wodą na tyle żeby starczyło na zalanie słoiczków z czosnkiem. Tak przygotowaną zalewę zagotowujemy i zalewamy nią czosnek. Słoiczki zakręcamy i stawiamy w chłodne miejsce.
Komentarze