Kiszony czosnek niedźwiedzi

  • wyświetlono: 17100 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Czosnek niedźwiedzi w sezonie zazwyczaj podaję na surowo, ale w zimie używam kiszonego, szczególnie polecam go do zup i sosów i bigosu.

Kasja1986
  • 30min

Składniki

300 - 500 g liści czosnku niedźwiedziego
2 łyżeczki soli,
ewentualnie przyprawy do kiszenia ogórków np. chrzan, liść laurowy, ziele angielskie ...

Sposób przygotowania przepisu:

Kiszony czosnek niedźwiedzi

  • 1. Młode liście, razem z ogonkami myjemy, możemy pokroić i układamy ciasno w słoikach ja używam litrowych. Przesypujemy solą, na litrowy słoik 2 łyżeczki soli i ewentualnie przyprawy. Liście zalewamy gorącą wodą, czosnek lekko ubijamy, by usunąć jak najwięcej powietrza. Słoiki przechowujemy w suchym, zaciemnionym, chłodnym miejscu. Po dwóch tygodniach czosnek będzie ukiszony i gotowy do spożycia. Taki czosnek możemy przechowywać miesiącami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiataczosnek_niedzwiedzi

Komentarze

Podobne przepisy

Marynowany czosnek w oleju

Dodane przez: Paulina Nosek

Marynowany czosnek w oleju

Nie lubię obierać czosnku, dlatego...

Dodane przez: lideczka04

Czosnek marynowany

O tym, że czosnek jest bardzo zdrowy,...

Czosnek marynowany w oliwie i ziołach

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Czosnek marynowany w oliwie i ziołach

Taki czosnek możemy wykorzystać...

Czosnek marynowany z estragonem

Dodane przez: bogusia82

Czosnek marynowany z estragonem

Taki marynowany czosnek często...

czosnek w marynacie

Dodane przez: slodkoipieprznie

Czosnek w marynacie z bazylią i pieprzem

Pyszna aromatyczna przekąska

Kiszona cukinia

Dodane przez: Klaudia0318

Kiszona cukinia

Kisimy nie tylko ogórki :) Kiszona...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE