CYTRYNÓWKA Z MIODEM

3.58 (12 ocen)

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszna cytrynówka na bazie alkoholu , z dodatkiem miodu. Świetna na rozgrzewkę

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • *500 ml spirytusu *250 ml wody *250 ml soku z cytryny *Skórka z 4 cytryn *500 g miodu- u mnie wielokwiatowy
Wystaw ocenę:

3.58 (12 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki Cytrynówka

Cytrynówka z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. *Z cytryn obieramy skórkę, delikatnie, nie wykrajając białej części, by nie nadać nalewce goryczki. Obrane skórki zalewamy szklanką spirytusu, odstawiamy na 24 godz by alkohol wydobył aromat ze skórki.

    *Z cytryn wyciskamy sok, dolewamy przegotowaną, ostudzoną wodę, dokładamy miód. Mieszamy do momentu rozpuszczenia. Pamiętajmy by nie podgrzewać miodu, gdyż temperatura powyżej 40 stopni pozbawia go cennych właściwości. Tak przygotowaną miksturę odstawiamy na dobę.

    * Po tym czasie zalewamy spirytus znad skórek, łączymy to z sokiem cytryny, miodem i wodą. Dodajemy resztę spirytusu. Wedle uznania możemy do tak przygotowanej nalewki dodać jeszcze więcej miodu lub soku z cytryny- w zależności od tego na jakim smaku nam zależy.

    Nalewkę możemy degustować od razu po przyrządzeniu, ale najsmaczniejsza jest po upływie minimum 2 tygodni. No i najpyszniejsza oczywiście schłodzona.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Cytryna Alkohol

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować