KISZONE OGÓRKI NA ZIMĘ

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Ogórki można przygotować do spożycia na bieżąco oraz do dłuższego przechowywania. Im dłużej tym są bardziej kwaśne.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ogórków
    6 ząbków czosnku
    5 cm kawałek chrzanu
    2 gałązki kopru

    na zalewę:
    750 ml wody
    3 dag soli
    1 dag cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ogórki kiszone

Kiszone ogórki na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki zalać zimną wodą i odstawić na ok. 3 godz. Następnie dokładnie je umyć, wypłukać i odciąć końcówki.
    Słoiki umyć i wyparzyć.
    Składniki zalewy zagotować.
    Ogórki ciasno ułożyć w słoikach, dodać czosnek, chrzan i koper, zalać gorącą zalewą.
    Słoiki zakręcić wyparzoną nakrętką, odwrócić dnem do góry i odstawić na 8 godzin.
    Następnie słoiki odwrócić nakrętką do góry i odstawić do spiżarni do ukiśnięcia.
    Po tygodniu są już gotowe do jedzenia, ale w chłodnym miejscu można je przetrzymywać aż do wiosny.

Porady

Zamiast świeżego kopru, chrzanu i czosnku można dodać gotową Mieszankę do Kiszenia Ogórków. Im dłużej przechowywane tym są kwaśniejsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek Woda Sól

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować